BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai óriások raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiacok királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon erős vállalatokat termelt ki az elmúlt években, Svájc pedig még mindig a régi.

Szerdától – ki tudja meddig – az Nvidia a világ legértékesebb vállalata, az idei év mániarészvénye beelőzte a korábbi éllovas Microsoftot is, így mára 3335 milliárd dollár a társaság piaci kapitalizációja. Az e heti emelkedés jórészt egy elemzői felminősítésnek tudható be, amely 200 dolláros célárat fogalmazott meg, 50 százalékos emelkedési potenciált megelőlegezve Jensen Huangék cégének.

Bse,Limited,Bombay,Stock,Exchange,On,Dalal,Street,In,Mumbai.
Az amerikai óriások az élen, jön fel India. A mumbai tőzsde épülete / Fotó: Shutterstock

Az amerikai óriások húzzák a világ tőkepiacait

Mielőtt bárki azt hinné, hogy megírom a sokadik összefoglalót az Nvidiára vonatkozóan, kérem, figyeljen, találtam néhány érdekes adatot a világ legnagyobb vállalataira vonatkozóan. A következő ábra szemlélteti az aktuális top 10 listáját:

 

A nagyágyúk mellé az utóbbi időszakban csatlakozott a súlycsökkentő gyógyszereken profitáló Eli Lilly és a tajvani csipgyártó TSMC. Nem kell ragozni a technológiai szektor térnyerését, a tavaszi olajárcsökkenés nyomán a Saudi Aramco is lecsúszott a 6. helyre – mindenesetre engem értékalapú befektetőként megnyugtat, hogy az örökzöld Berkshire még mindig előkelő helyen szerepel. Jól látszik, hogy dobogós versenyzőink kiemelkednek a mezőnyből, a Google és az Amazon pedig fej-fej mellett halad mögöttük.

A top 1000-et vizsgálva is egészen elképesztő az első tíz társaság összesített értéke, közel negyedét teszik ki nagyjából 20 ezermilliárd dollárral.

 

Jön fel India, továbbra is bivalyerős Svájc

Egyik európai cégóriás sem tartozik viszont a legek közé, az első 20-ba egyedül a dán gyógyszergyártó Novo Nordisk (12.) és a holland félvezetőipari ASML (20.) került be. A listavezető Nvidia árazása eközben egészen elszállt, P/E (árfolyam/nettó nyereség) mutatója a 80-as érték körül mozog, de a többieké is legalább 30-as. A túlértékeltséget igazolja, hogy a top 5 együttes értéke mai áron háromszor annyit ér, mint a teljes DAX és a francia CAC index 40-40 legnagyobb vállalata összesen.

Földrajzi eloszlás alapján továbbra is kijelenthető Észak-Amerika, azon belül pedig az Egyesült Államok toronymagas előnye. Kína egyre jobban távolodik az érdemi kihívó szerepétől, viszont ma már Indiában található minden huszadik top 1000-es nagyvállalat.

A történelem során mindig is kitűnt Svájc egyedi helyzete, a 9 milliós ország 27 konszernnel szerepel a legnagyobbak lajstromán, olyan prominens cégeknek adva otthont, mint a Nestlé (33.) vagy a Roche (49.). Az elszigetelt Ausztrália pedig virágzó bankszektorának köszönhetően szintén jó néhány társaságot küldött a listára, erős konszolidáció figyelhető meg e távoli vidéken.

Természetesen az elit vizsgálatából nem célszerű egzakt következtetéseket levonni, ugyanakkor szembetűnő eredményekhez vezethet egy kis statisztika. Mindenesetre az elmúlt másfél év részvénypiaci emelkedésének nyertesei egyértelműen az amerikai óriások, magukkal húzva a vezető indexeket.

A többiek egyelőre próbálnak alkalmazkodni, illetve túlélni!

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.