BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
_VEZ8571
20221216 BudapestEquilor alapkezelőfotó: Vémi Zoltán VZVilággazdaság
20221216 Budapest
Equilor alapkezelő
fotó: Vémi Zoltán VZ
Világgazdaság

Megtorpant az álomhatár előtt a népszerű hazai befektetés

Az újabb rekord összejött, a szintlépés viszont elmaradt a befektetési alapoknál áprilisban. A befektetők visszafogták magukat, a hozamok lefordultak, de így is karnyújtásnyira a 20 ezer milliárdos határtól az alapkezelőknél fialtatott vagyon.

Kissé megtört a befektetési alapok gyarapodásának lendülete a tavasz közepén. Az eszközosztály vagyona szűk fél százalékkal nőtt áprilisban, egyelőre várat magára a 20 ezermilliárd forintos „álomhatár” átlépése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikája alapján.

befektetés, alapkezelő _VEZ857120221216 BudapestEquilor alapkezelőfotó: Vémi Zoltán VZVilággazdaság20221216 BudapestEquilor alapkezelőfotó: Vémi Zoltán VZVilággazdaság
A megszokottnál jóval kevesebb friss befektetés érkezett áprilisban az alapkezelőkhöz / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A középső tavaszi hónapban elért 82 milliárd forintos bővüléssel így is új csúcsot döntött a hazai befektetési alapok összvagyona, amely 19 948 milliárd forintot tett ki az időszak végén.

Visszafogták magukat a befektetők

A korábbi hónapokban megszokottnál sokkal szerényebb bővüléshez nagyon kellett a megtakarítók friss, 124 milliárdos bevásárlása, a piaci hozamok ugyanis lényegében stagnáltak, a devizapiaci mozgások pedig több mint 40 milliárd forinttal apasztották az alapkezelőknél fialtatott eszközök értékét.

A befektetők is visszafogták magukat, az áprilisi friss tőkebeáramlás ugyanis alig harmada volt az elmúlt négy hónapban lekötött összegeknek.

A kockázatos eszközöket keresték, de a hozamok lefordultak az alapoknál

A legtöbb pénzt a többféle eszközt – részvényt és kötvényt is – tartó vegyes alapok szívták fel, összesen 75 milliárd forintot. A hozamok azonban itt sem álltak az ügyfelek mellé, 2,2 százalékos vagyonbővülést tudott felmutatni a kategória.

Kifejezetten keresettek voltak a részvényalapok és a származtatott eszközök, 49, illetve 51 milliárdos frissen beérkező megtakarítással. A tőzsdei hozamok ugyan most negatívak voltak, a származtatott termékeken viszont 14 milliárdot nyertek a befektetők. Az utóbbi kategória vagyona így majdnem 6 százalékkal ugrott meg a hónap során, a részvényalapoknak ugyanakkor be kellett érniük bő félszázalékos bővüléssel.

A kötvény most nem kellett

A kötvényalapokat a tetemes, 64 milliárd forintos tőkekivonás mellett kedvezőtlen devizahatások is sújtották, a legnagyobb, bő 6400 milliárd forint felett rendelkező kategória vagyona így 1,2 százalékkal apadt. Az ugyancsak alacsonyabb rizikójú pénzpiaci alapoknál a 11 milliárd forintos visszaváltások okoztak 1 százalékos vagyoncsökkenést.

A 3700 milliárd forintot meghaladó állománnyal rendelkező ingatlanalapoknál a csekély mértékű tőkebeáramlás és a befektetési jegyek felértékelődése ellensúlyozni tudta a devizapiaci veszteségeket, az összvagyon így nem változott áprilisban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.