BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hiba miatt régóta nem látott szintre drágult a német áram

A piac integrálásának köszönhetően egy algoritmus a határokon átnyúlóan összehangolja a keresletet és a kínálatot, de ez ma hibásan működött.

Európa legnagyobb áramtőzsdéjén egy informatikai hiba miatt a német áram ára 2022 augusztusa óta a legmagasabbra ugrott kedden. A másnapi leszállításra vonatkozó áram 492,04 eurós árfolyamra nőtt, míg a szomszédos Franciaországban 2,96 euróra esett a kurzus, ami a két ország között a valaha mért legnagyobb árkülönbséget eredményezte – jelentette a Bloomberg.

ENERGY / ELECTRICITY / POWER POLE / POWER LINE
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Hollandia és Lengyelország árfolyamát végül függetlenítették. A nyugat-európai villamosenergia-piacok csaknem egy évtizede vannak összekapcsolva. A piac integrálásának köszönhetően egy algoritmus a határokon átnyúlóan összehangolja a keresletet és a kínálatot.

Germany Power At Record Premium To France
Fotó: Epex Spot

Ez lehetővé teszi az alacsony költségű szél- vagy napenergia maximális kihasználását az egész régióban. Azonban az algoritmus rendellenes működése ma zavart okozott. Ahogy arról a világgazdaság beszámolt, múlt héten nem informatika hiba, hanem a vezetékek megrongálódása miatt összeomlott az áramszolgáltatási rendszer Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában.

Zúdul a magyar áram Ukrajnába, de drágul is

Már nyolc olyan támadás volt az elmúlt három hónapban, amely Ukrajna energia-infrastruktúrájának létesítményeit célozták. Magyarország évekig nem szállított áramot Ukrajnába, majd az idén hirtelen a legnagyobb uniós áramexportőr lett. Az extra magyar export miatt azonban megdrágult az áram Ukrajnában és Magyarországon is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.