BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The memory of forgotten D-Day photographers

Fellégezhet Joe Biden, a legfelsőbb bíróság helyben hagyta a külföldi üzleti jövedelemre kivetett adót

A bírák 7-2 arányban hoztak végleges döntést, ami a konzervatív jogászok közötti megosztottságra is rámutat. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint a következő évtizedben 340 milliárd dollárt hozhat a költségvetésnek a fel nem osztott jövedelmek utáni adózás.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága alkotmányosnak minősítette az egyes külföldi vállalatokba befektető amerikaiakra kivetett különadót és csütörtökön elutasította az ellene benyújtott keresetet – jelentette a Bloomberg. Az ügyet nagy figyelemmel kísérték az Egyesült Államokban, mivel az ítélet a vagyonadó bevezetésére irányuló demokrata javaslatokra is hatással lehetett volna.

The memory of forgotten D-Day photographers
A kormány becslései szerint az adóból 340 milliárd dollár bevétel folyhat be / Fotó: AFP

A döntés megértéhez vissza kell utaznunk az időben. Egy házaspár, Charles és Kathleen Moore 2005-ben 40 ezer dollárt fektetett be a KisanKraft nevű indiai vállalkozásba, a vállalat 11 százalékos részvénycsomagjáért cserébe. A cég fennállása óta minden évben nyereséget termelt, a profitot azonban nem osztották szét a részvényesek között, hanem visszaforgatták a vállalkozásba. 

Az adócsökkentési és foglalkoztatási törvény 2017-es elfogadása előtt az ilyen nyereség után általában nem kellett jövedelemadót fizetni, amíg azt fel nem osztották a részvényesek között. Azonban jogszabály életbe lépése után már igen, a befektető házaspárnak pedig közel 15 ezer dollárnyi sápot kellett befizetnie, aminek eleget tettek, majd bíróságon támadták meg a törvényt.

Az adót elutasító ítélet arra kötelezhette volna az adóhatóságot, hogy visszatérítse a már befizetett összegeket. 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy Elizabeth Warren demokrata szenátor és Biden által szorgalmazott törvényjavaslat értelmében a gazdag amerikaiakat a nettó vagyonuk – vagyis minden eszközének, nem csak a jövedelmének – alapján megadóztatnának. A javaslatot azonban már a kongresszusi viták előtt elbukott volna, ha Moore javára dönt a testület.

A bírák 7-2 arányban hoztak végleges döntést, ami a konzervatív jogászok közötti megosztottságra is rámutat. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint a következő évtizedben 340 milliárd dollárt hozhat a költségvetésnek a fel nem osztott jövedelmek utáni adózás.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította Karácsony Gergely újabb kérelmét – be kell fizetnie az adót

„Döntött az Ítélőtábla, a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól” – fogalmazott Facebook-posztjában Varga Mihály. A pénzügyminiszter azt írta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.