BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungarian,Forint,,20.000,Forint,,Hungary,,Twenty,Thousand,Forint

Valóságos vérengzés folyik a forint piacán, a hazai deviza minden fronton elvesztette a talajt

A devizapiacot kíméletlenül megütötte az EP-választás eredménye, a tőkepiacok is lefelé tartó spirálban ülnek. A forint formájára nehéz szavakat találni.

Valódi vérengzést látunk a forint piacán: a hazai deviza 1,47 százalékkal 367,47-ig gyengült a dollárral és 0,84 százalékkal az euróval szemben a mai nap folyamán, a forint minden várakozásnál érzékenyebben reagált az EP-választások és a hazai inflációs adatok együttesére.

Hungarian,Forint,,20.000,Forint,,Hungary,,Twenty,Thousand,Forint
Szakadnak a tőzsdék, végeláthatatlan zuhanásban a forint / Fotó: Shutterstock

A szélsőjobb előretörése miatt a nyugati piacok hatalmas mínuszban kezdték, majd még nagyobb szakadással folytatták a napot: a francia CAC index 1,92 százalékkal, a német DAX 0,76 százalékkal, az EuroStoxx index pedig 1,27 százalékkal gyengült a kora délutáni órákra, miután a befektetőkön úrrá lett a pánik, hogy a szélsőjobbos pártok felülteljesítése az EP-választáson feje tetejére állítja az európai gazdaság legnagyobb hatalmait, melyek eszközei így értékvesztére lennének ítélve.

Választások 2024: az euró hajtott szakadékba, mégis a forint kezdett szabadesésbe

A tegnapi EP-választás kisebb-nagyobb belpolitikai felfordulásokat okozott Nyugat-Európában, a piacok pedig azonnal reagáltak a vélt vagy valós veszélyekre. Az euró földbe állt, a forint mégis nagyobbat gyengült: fájdalmas kilátások kezdenek rajzolódni a közös deviza számára, de a forint jövőképe sem fenékig tejfel.

A forint egyrészt ennek az újdonsült kockázatkerülési lendületnek, másrészt a reggeli inflációs adatnak esett áldozatul, viszont az amerikai kamatpálya felfelé módosítása is fájdalmas csapást mért a devizánkra: a hosszan erős dollár ugyanis tankönyv szerint gyengíti a forintot – a leckék pedig valósággá is váltak, a forint féktelen szakadásba kezdett a zöldhasú ellenében.

A forint azonban nem csak a dollárral, de az euró relációjában is hatalmasat csúszott: a közös devizával szemben 0,77 százalékos a napi mínusz, 394,3 körül jár jelenleg a jegyzés.

A reggeli kifejezetten jó hangulat már a múlté a pesti tőzsdén is: a BUX index 0,07 százalékos mínuszban, 69 818 ponton jár, a blue chipek többsége rossz formában van. Az OTP az egyedüli felülteljesítő, a bankpapírok 0,75 százalékkal 17 540 forintig erősödtek. A Mol 0,35 százalékkal 2830 forintig, a Richter 1,11 százalékkal 9370 forintig, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,97 százalékkal 1016 forintig süllyedt a kora délutáni órákra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.