BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az év befektetése? – 65 százalékos rali jöhet az Alteónál

Megcélozhatja a 6000 forintot az Alteo részvényárfolyama a Dr. Kalliwoda friss elemzése szerint. A megújuló energiát hasznosító társaság részvénye óriási felértékelődési lehetőséggel kecsegtet.

Friss elemzéssel jelentkezett pénteken a Dr. Kalliwoda Research az Alteo részvényeire, ami meglehetősen vonzó képet fest a magyar társaság tőzsdei kilátásairól.

Alteo, részvény, rali alteobét becsengetés
A Dr. Kalliwoda 65 százalékos ralit jósol az Alteo részvényeinek / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A német elemzőcég frissített vállalatértékelési modelljében 4180-ról 5995 forintra emelte a magyar energiaszolgáltató részvényeinek 12 havi célárát. Az új árfolyam-várakozás egészen elképesztő, 65 százalékos felértékelődési lehetőséget jelent, ami miatt továbbra is vételre ajánlott a részvény.

Növekedési pályán az Alteo

Elemzésükben kiemelik, hogy az Alteo 2024-ben stratégiai növekedésre készül, különösen a megújuló energia hulladékgazdálkodás területén. A megújuló energiaforrásoknak kedvező piaci feltételek miatt a Dr. Kalliwoda is további növekedésre számít.

Megjegyzik, hogy a magasabb gáz- és villamosenergia-árak javították a nem támogatott rendszerbe termelő, megújuló erőművek árréseit, és növelték a magasabb árú energiaszerződésekből származó bevételeket is. Az Alteo szélerőmű beruházásai és egy közelmúltban megvásárolt, a termelésbe a második negyedévben beálló 20 megawattos naperőműpark révén a társaság még inkább kihasználhatja a megújuló energia iránti növekvő keresletet.

Rekorderedményre van kilátás idén

Az elemzőház azzal számol, hogy a nyersanyag- és villamosenergia-árak hamarosan normalizálódnak, de továbbra is optimista a 22-24 milliárd forint közötti csoportszintű EBITDA idei elérését illetően.  

A német elemzőház kalkulációi alapján a megújuló energiát hasznosító közműtársaság árbevétele 105 milliárd fontra nőhet idén, az adózott eredmény ugyanakkor mintegy másfél milliárd forinttal, 10,2 milliárd forintra mérséklődhet.

Az árbevétel a következő két év során is emelkedő pályán maradhat – 2026-ra már 128 milliárd forintos forgalmat várnak –, az EBITDA azonban várhatóan nem éri el ismét a 20 milliárd forint feletti rekordszintet ezen az időtávon. A nettó nyereség jövőre és az azt követő évben is 9-10 milliárd forint között maradhat, elmaradva ezzel az ideii évre prognosztizált és a 2022–2023-ban látott kiemelkedő profittól egyaránt.

Az Alteo épp pénteken kezdte meg a részvényenként 402,6 forintos osztalék kifizetését tavalyi eredményéből. A részvényesi juttatás újrabefektetésére erős érvet kaptak a Dr. Kalliwoda elemzése révén a befektetők.

Az Alteo részvényei 1,1 százalékot erősödtek péntek 14 óráig, idén pedig már 28 százalékkal drágult a kurzus.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.