BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs megállás, tovább drágul a kőolaj - minden összeesküdött a nyaralni indulók ellen

Egyelőre nincs megállás az olajpiaci áremelkedésben. A közel-keleti helyzet egyre durvább, miközben egy hurrikán közelít az amerikai kőolajipar szívét képező Mexikói-öböl felé. A magyar autósok helyzetét ezen kívül a bivalyerős dollár is súlyosbítja. Kanadából érkezett mostanában az egyetlen jó hír.

Mivel a fokozódó geopolitikai feszültségek és az extrém időjárás miatt ellátási problémák fenyegetik a globális kőolajpiacot, a gyenge keresletre utaló jelek dacára is folytatódik pénteken a zsinórban három hete tartó áremelkedés – írja a CNBC.

kőolaj
Többéves késedelem után végre befejezték a kanadai Trans Mountain bővítési projektet, felpöröghet a kőolajszállítás / Fotó: Trans Mountain

A kőolaj piacán mostanában csak a rossz híreket hallják meg

Mind az északi-tengeri Brent-, mind az amerikai WTI-fajta jegyzése mintegy fél százalékkal került feljebb magyar idő szerint déli 12-ig, 86,85, illetve 82,26 dollárra.

A jelek szerint senkit sem zavar, hogy sorban jönnek ki a gyenge amerikai olajkeresletre utaló hírek, ennél sokkal meghatározóbbnak tartják az Izrael és a libanoni Hezbollah között küszöbön álló háborút, amely révén az eszkalálódó közel-keleti konfliktussorozatba most már a régió egyik legnagyobb nyersolajexportőre, Irán is közvetlenül belekeveredhet.

A francia külügyminisztérium éppen csütörtökön fejezte ki aggodalmát a libanoni helyzet miatt, miután Törökország már korábban közölte, hogy szolidáris Libanonnal, és az arab ország támogatására szólította fel a régió kormányait is.

A mostoha időjárás is fokozza a gondokat

Szintén felfelé hajtja az olajárakat a rendkívüli időjárási helyzet is, amely az előrejelzések szerint a következő hetekben tovább súlyosbodhat. A heves esőzések miatt az elmúlt héten napi 100 ezer hordóval csökkent például az ecuadori kitermelés – közölte pénteken a szingapúri FGE Energy olajpiaci elemzőcég.

Az Egyesült Államok energiainfrastruktúrája szempontjából kulcsjelentőségű Mexikói-öböl környékét szintén elérheti a mostoha időjárás a következő napokban, az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont ugyanis legalább egy, a régió felé tartó ciklon kialakulását jelezte.

Bár a héten a kormányzati adatok szerint váratlanul megugrottak az amerikai nyersolajkészletek, ami általában olajpiaci áresést okoz, most a prognosztizált ellátási problémák, illetve az Egyesült Államok nemzeti ünnepére, július 4-re várt rekordszintű közlekedési forgalom következtében ezt figyelmen kívül hagyják a piaci szereplők, mivel arra számítanak, hogy a jövő heti 4 napos ünnepi hétvégén úgyis leépülnek a készletek.

Az Egyesült Államokon kívüli piacokon az erős dollár is drágítja az olajat, jelenleg 1,07 alatt van az euró / dollár kereszt.

Kanada siethet a globális olajpiac segítségére

Hosszabb távon talán segíthet az olajpiaci félelmek lehűtésében a kanadai olajkitermelés fellendülése. Az Oilprice portál ugyanis arról ír, hogy többéves késedelem után végre befejezték az észak-amerikai ország Trans Mountain Expansion Project olajvezeték-bővítési projektet, amelynek köszönhetően napi 300 ezer hordóról 890 ezer hordóra triplázódik meg a szállítási kapacitás.

A kanadai olajcégek pedig nagyon rajta vannak az új lehetőségen, már tavaly év végén felpörgették a kitermelést. Úgy tűnik, meg is éri nekik, hiszen a kanadai nehézolaj, a Western Canada Select diszkontja nagyot esett a WTI-hez mérten az előző hetekben.

Egyes elemzők már azzal is számolnak, hogy az OPEC+ országain kívül Kanada növelheti a leggyorsabban a kitermelését a közeljövőben, megelőzve az Egyesült Államokat és Guyanát is. 

Hacsak nem jön közbe valami, 2024-ben Kanada termelése napi 3-500 ezer hordóval nőhet, amellyel az olajpiac leggyorsabban növekvő szállítója lehet

– írta Marc Ercolao, a TD Economics elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.