BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Májusban enyhült az amerikai árnyomás, vajon mit lép a Fed?

Mind a fogyasztói árindex, mind a maginfláció alulmúlta az elemzői várakozásokat. A kedvező inflációs adat megnövelte az idei két kamatvágás esélyét, s a kamatcsökkentés nyári, ősz eleji startját.

Májusban az amerikai fogyasztóiár-index (CPI) 3,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képes, míg az elemzők előzetesen azt várták, hogy az előző hónaphoz hasonlóan stabilan 3,4 százalék marad ez a mutató. Az élelmiszer- és energiaköltségeket nem tartalmazó magárak 3,4 százalékkal emelkedtek májusban év per év alapon. Az elemzői prognózis 3,5 százalék volt. A határidős részvények emelkedtek és a kincstári hozamok csökkentek röviddel a jelentés után. A dollár gyengült, a dollárban jegyzett olaj és arany ára emelkedett.

Wall Street sign, New York City, USA.
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztói árindex, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A CPI és a PCE általában eltér egymástól. Ami azért zavaró, mert a Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, míg az egyszerű befektetők meg jobbára a fogyasztói árindexet (CPI) figyelik. Így állhat elő olyan helyzet, amikor a jegybankárok más inflációt látnak, mint a piac. 

A mai inflációs adat azért is érdekes mert alig néhány órával előzte meg a Fed esti kamatdöntését. Most nem számít kamatvágásra a piac. De élénk várakozás kíséri a jegybankárok kamatprognózisait tartalmazó dotplot táblát. 

Előzetesen az elemzők azzal számoltak, hogy kedvezőtlen inflációs jelentés esetén a tisztviselők legfeljebb egy idei kamatvágást prognosztizálnak, míg ha kedvező adatok érkeznek, akkor szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának. Mivel a Fed júliusban és szeptemberben ismét ülésezik, sok befektető azt feltételezi, hogy ha két kamatvágás lenne a medián-előrejelzés, akkor szeptemberig megkezdődhet a kamatcsökkentés, ám ha a medián csupán egy vágás, az őszi-téli startot jelenthet.  

A kedvező inflációs adat megnövelte az idei két kamatvágás esélyét, s a kamatcsökkentés nyári vagy ősz eleji startját.

A piacok azonnal árazni kezdték a kamatvágást. 

Erőteljes dollárgyengülés kezdődött. Az euró-dollár 1,076-ről 1,082-ig szúrt fel az adatközlést követően. Míg a dollár-forint 367,32-ról 363,91-ig liftezett. Az euró-forint pedig 395,57-ról 393,66-ig süllyedt.

Az arany ára 2331 dollárról 2346 dollárig pattant. Az amerikai 10 éves referencia-államkötvény hozama 4,396 százalékról 4,289 százalékig esett. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.