BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Santa,Clara,,Ca,,Usa,-,Feb,21,,2024:,Nvidia,Logo nvidia

Nvidia-rali: a történelmi csúcs után szakadék várt a vállalatra

Megbotlott a Szilícium-völgy sztárja, és más csipgyártók is követik. Az Nvidia árfolyama az elmúlt hónapokban példátlan növekedést tapasztalt, ám már harmadik napja zuhan, bár ez még nem jelenti a vállalat ralijának a végét.

Bár múlt héten rövid időre a világ legértékesebb vállalatává vált, az Nvidia három egymást követő kereskedési napon esett, 13 százalékos mínuszban áll a csúcshoz képest. A befektetők látszólag elbizonytalanodtak a folyamatos növekedéstől, ám a közgazdászok szerint a korrekció csak átmeneti visszaesést jelent a csipgyártó számára.

Santa,Clara,,Ca,,Usa,-,Feb,21,,2024:,Nvidia,Logo nvidia
A világ legértékesebb vállalatává vált, ám az Nvidia gyorsan ráeszmélt, hogy milyen nehéz megmaradni a csúcson / Fotó: Shutterstock

A hétfői esés a vállalat második legnagyobb zuhanása volt idén, miután a részvények 6,7 százalékkal, 118,11 dollárra estek, ezzel pedig az Nvidia a szektoron belül több társát is magával rántotta, akik az AI-őrület következtében jelentős növekedést tapasztaltak a közelmúltban.

  • A Super Micro Computer, amely többek között az Nvidia AI csipjeit is használja, 8,7;
  • a laptopgyártásról híres Dell 5,2;
  • a csiptervező Arm pedig 5,8 százalékot esett;
  • miközben a Qualcomm és a Broadcom félvezető-óriások is 5,5, illetve 3,7 százalékot veszítettek az értékükből.

E vállalatok közül sokan az elmúlt néhány év legnagyobb nyertesei közé tartoztak, mivel a befektetők nagy összegben fogadnak arra, hogy ők lesznek a mesterséges intelligenciára fókuszáló beruházások legfőbb haszonélvezői.

Közülük azonban az Nvidia volt a szektor ura, amely értéke az elmúlt egy évben közel megháromszorozódott, amit még a háromnapos zuhanás sem tudott kicsorbítani.

A múlt héten megelőzte az Apple-t és a Microsoftot, 3 ezermilliárd dollár feletti piaci kapitalizációval pedig a legértékesebb amerikai vállalattá vált, mielőtt feladta volna a nyereség egy részét. Emiatt hétfőn a vállalat volt az S&P 500 negyedik legnagyobb vesztese.

A korrekciót valószínűleg az okozta, hogy a befektetők a több mint egy éve dagadó részvényeikkel a zsebükben, néhány forró hónap után úgy döntöttek, hogy rögzítik a nyereségüket. Sokan azonban továbbra is kitartanak a vállalat mellett.

Nem hiszen, hogy vége a bulinak, de az Nvidia óriási ralin van túl, a technológiai részvények közül pedig sok más lehetőség van, amely vonzóbb kockázat-hozam arányt kínál 

– kommentálta a korrekciót Stephanie Link, a Hightower munkatársa kedden a CNBC-nek, aki korábban már „túlértékeltnek” nevezte az Nvidia részvényeit.

A csipgyártó közölte, hogy továbbra is óriási a kereslet az AI-fejlesztéshez nélkülözhetetlen meghajtóira, mivel olyan vállalatok, mint a Microsoft, a Google, az Amazon, az Oracle és a Meta több milliárd dollár értékben fektetnek be a programok fejlesztésébe, ráadásul az adatközpontjaikat és a felhőszolgáltatásokat is el kell látniuk számítási képességekkel.

Az Nvidia még az idén megkezdi a következő generációs, Blackwell nevű AI-csipek eladását, amely egyes elemzők várakozásai szerint újabb jelentős növekedési ciklust indíthat el a gyártó és partnerei számára.

Az Nvidia tündöklő teljesítménye a következő 18–24 hónapban folytatódni fog. Szerintem ez egy jó alkalom, hogy bevásároljunk a korrigált részvényekből 

– mondta Ray Wang, a Constellation Research alapítója a CNBC-nek hétfőn.

Az Nvidia olyat csinált, amire a dotcomlufi kidurranása óta nem volt példa

A mesterséges intelligencia üzemeltetéséhez szükséges csipeket gyártó vállalat felfutása kísértetiesen hasonlít a Cisco kétezres évek eleji futamához. A kérdés, hogy merre indul tovább az Nvidia-menet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.