BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pont kerülhet Franciaország legnagyobb bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos ügyének végére

Miután a párizsi fellebbviteli bíróság elutasította a két fő gyanúsított legfőbb kifogásait, a francia nyomozók most lezárhatják a körülbelül egy évtizede megkezdett ügyet, és hamarosan megkezdődhet a bírósági tárgyalás.

A párizsi fellebbviteli bíróság életben tartotta a nyomozást két kereskedő ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 20 millió euróhoz jutottak bennfentes kereskedelem révén. A vita középpontjában a részletes telefonhívások állnak, amelyeket a nyomozók arra használtak fel, hogy nyomon kövessék a gyanúsítottak mozgását.

Fotó: AFP

Az ügyet ismerő személyek szerint azonban a testület a múlt héten nem nyilvános ítéletében úgy döntött, hogy nem veti el a bizonyítékokat, amelyeket a meggyanúsított brókerek és bankárok eldobható telefonjának lehallgatására használtak. Amióta vádat emeltek ellenük, Alexis Kuperfis és Lucien Selce azt állítják, hogy a nyomozók megfelelő jogi háttér nélkül és alapvető jogaik megsértésével kutakodtak ellenük.

Az uniós bírák 2022-ben bírálták a nyomozás során alkalmazott francia szabályokat, amelyek arra kényszerítették a távközlési szolgáltatókat, hogy általánosságban és válogatás nélkül tárolják a telefonadatokat a piaci visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatok céljából. Az európai bíróság mégis hagyott mozgásteret a magánélet védelmének megsértésével megszerzett adatok felhasználására.

Mindez azzal fenyegetett, hogy aláássa a kulcsfontosságú bizonyítékok érvényességét. Miután a párizsi fellebbviteli bíróság elutasította Kuperfis és Selce legfőbb kifogásait, a francia nyomozók most lezárhatják a körülbelül egy évtizede megkezdett ügyet, hamarosan megkezdődhet a bírósági tárgyalás.

Kémjátszma: kínai állami alkalmazottak kémkedtek az MI6-nek

Nemzetközi kémkedéssel vádolnak egy kínai házaspárt, akik annak ellenére, hogy a kínai központi kormányban dolgoztak, az Egyesült Királyság hírszerzési hivatalának (MI6) szállítottak információt. A kínai állambiztonsági minisztérium szerint a pár pénzért titkosszolgálati adatokat juttatott el az MI6-nek, ezért pedig a kínai kormány intézkedéseket rendelt el ellenük, melyekről pontosabb információ még nem derült ki.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.