BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rézpiac: szomorú képet mutat a konjunktúrajelző színesfém árfolyamgörbéje

Kínában, azaz a világ műhelyében gyengült a konjunktúra, ami rögtön látszik az ipar szempontjából kulcsjelentőségű színes fém, azaz a réz piacán is. A réz február óta először zárhatja árfolyamveszteséggel a hónapot, amiben azért az erős dollárnak és az európai recessziós helyzetnek is van némi szerepe.

Bár a három havi határidőre kötött réz jegyzése pénteken reggel 1 százalékkal, tonnánként 9608 dollárra emelkedett Londonban, ám a hó végén február óta várhatóan először zárhat mínuszban a globális ipari konjunktúra alakulását jelző színesfém a londoni fémtőzsde, azaz a London Metal Exchange parkettjén – írja a Reuters.

réz
Árfolyam veszteséggel zárja a hónapot a réz / Fotó: Denis Charlet / AFP

Zsinórban hatodik hete tart lefelé a réz jegyzése

A termék ára hó elejétől az utolsó júniusi kereskedési napig 4,4 százalékkal esett, és zsinórban hatodik heti veszteségét könyvelheti el, ha csak nem jön egy váratlan felpattanás a pénteki kereskedés befejezésére jelt adó gongütésig.

Nem kevesebbel, mint 14 százalékkal zuhant a réz jegyzése a Cityben a május 20-án elért 11 104,50 dolláros rekordmagasságból, részint a világszerte lassuló gazdasági aktivitás, főként Kína vártnál gyengébb teljesítménye, részint az amerikai alapkamattal kapcsolatos bizonytalanság miatt. Ugyanezt a trendet lehetett látni az amerikai árutőzsdén is, ahol a május 20-án beállított fontonkénti 5,11 dolláros ár, június végére 4,36 dollárra esett.

„A piacok közelítenek a valóságos helyzet felé, kezdenek tekintettel lenni a fundamentumokra, és az igazság az, hogy a kereslet meglehetősen gyenge, különösen a legmeghatározóbb piacon, vagyis Kínában. Eközben, ha Kínán kívülre tekintünk, a feldolgozóipar állapota továbbra is vegyes, az Egyesült Államokban ugyan javul a konjunktúra, ám Európa továbbra is recesszióban van”

– mondta a brit hírügynökségnek Natalie Scott-Gray, a StoneX fémpiaci elemzője.

A réz átlagára tonnánként 9500 dollár körül alakulhat mindaddig, gyanítom az év végéig, amikor az amerikai jegybank, azaz a Fed először vág a kamatokon. Ezt követően a jegyzés akár 10 500 dollár fölé is mehet

– tette hozzá.

Megteltek a kínai raktárak

Jellemző a rézpiacon uralkodó állapotokra, hogy a sanghaji határidős árutőzsde nyilvántartása szerint a kínai raktárakban a januári 30 ezer tonnáról 323 ezer tonnára nőttek a készletek a múlt hétig.

A jelenleg legnépszerűbb határidőre, augusztusra kötött réz kontraktus tonnánkénti ára a sanghaji határidős tőzsdén 0,6 százalékkal, 78 370 jüanra, vagyis 10 784,07 dollár emelkedett pénteken, ám itt nem idén február, hanem egészen 2022 júliusa óta nem zártak olyan gyenge hónapot, mint júniusban.

Nem tesz jót az ipari fémek forgalmának a bivalyerős dollár sem, hiszen az árakat mindenütt dollárban jegyzik, ezért az Egyesült Államokon kívüli piacokon ily módon további felárat kell fizetni a nyersanyagokért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.