BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Záporoznak a jó hírek, száguld a Richter árfolyama – mutatjuk, miért

Kilőtt hétfő délelőtt a Richter árfolyama. A Vraylar szabadalmi védettségének potenciális kiterjesztése, osztalékrali, német nagybevásárlás és uniós dicséret is hajthatja az elemzők szerint még mindig alulértékelt gyógyszergyártó részvényeinek árfolyamát.

Ritkán látott lendülettel kezdte a hetet a Richter. A részvényárfolyam 5,4 százalékkal 9590 forintig lőtt ki hétfő délelőtt, a befektetők közel pedig már több mint 1,3 milliárd forintért kereskedtek a gyógyszergyártó papírjaival.

Richter, Vraylar, gyógyszergyártó
Több szempontból is a Richternek áll a zásszló / Fotó: Róka László

A hét eleji optimista hangulatot több kedvező tényező is indokolhatja, a társaság az elmúlt napokban sorozatban teszi közzé a tevékenységét érintő pozitív híreket.

Százmilliárdos tételt jelenthet a Vraylar szabadalmi oltalmának hosszabbítása

Az árfolyamot hajthatja a cég csúcskészítménye, a Vraylar szabadalmi védettségének lehetséges meghosszabbítása. A Richter befektetési kapcsolatokért felelős igazgatója múlt héten ugyanis arról beszélt egy rádióinterjúban, hogy amennyiben a készítmény 13–17 éves korú, skizofréniában szenvedő gyerekek körében történő alkalmazhatóságát vizsgáló, jelenleg is zajló harmadik fázisú klinikai kísérletek sikeresek lesznek, akkor fél évvel, 2030 márciusáig hosszabbodhat meg a szabadalmi védelem az Egyesült Államokban.

Az Erste elemzőinek levezetése alapján ez kétmilliárd dollárral dobja meg a cash flow-t a fenti időszakban, a tengerentúli értékesítő partner, az AbbVie által ötmilliárd dollárra becsült csúcsértékesítésből kiindulva. 

Ebből a Richter 360 millió dollárt, azaz mintegy 130 milliárd forintot rakhat zsebre, 

ami részvényenként mintegy 700 forint lehet, aminek a nettó jelenértéke körülbelül 350 forint 12 százalékos tőkeköltséggel becsülve. Ezt a számot azonban még a kísérleti eredmények bizonytalanságával is diszkontálni kell a bankház szerint.

Lezárta német akvizícióját a gyógyszergyártó

A társaság pénteken este közölte azt is, hogy lezárta németországi nagybevásárlását, összesen 112,4 millió euróért kivásárolta partnerét két biotechnológiai cégből. A tranzakciók révén a magyar társaság a Richter-Helm BioLogics és a Richter-Helm BioTec egyedüli tulajdonossá vált. Az akvizíciókról korábban már lehetett tudni, így ez a hír kevésbé indokolja az árfolyamugrást.

A társaság egészségipari innovációit pénteken kiemelt fontosságú, európai érdeket szolgáló projektnek (IPCEI) minősítette az Európai Bizottság, ami szintén kedvező színben tünteti fel a kőbányai székhelyű gyógyszergyártót.

Igyekeznie kell, aki a Richter osztalékából részesedne

A kurzust mindezek mellett az osztalékrali is fűtheti, a Richter-papírokat ugyanis utoljára kedden lehet osztalékért megvenni

A befektetők részvényenként  432 forintos kifizetésre számíthatnak, ami a pénteki záróárhoz mérten 4,7 százalékos hozamot jelent. Az összeg június 13-án érkezik a részvényesek számlájára.

A magyar blue chip részvény elemzői megítélése is igencsak kedvező, az LSEG Lipper adatbázisában szereplő célárak átlaga 11 226 forint, ami alapján közel negyedével lehet alulértékelt a Richter, ami nemzetközi mércével is kiemelkedő hozamlehetőséget jelent. Hat elemző vételre, további kettő pedig tartásra ajánlja a papírt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.