BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Richter: piacvezető pozícióra tör a cég a női egészség területén

Két napja emelkedik a Richter árfolyama a pesti börzén, miután az utóbbi két hétben két belga akvizícióról számolt be a cég. A Richter vezetői most elárulták, mit terveznek a cég új szerzeményeivel.

A Richter Gedeon a tavalyi 669 millió euróról még 2030 előtt legalább 1 milliárd euróra kívánja növelni nőiegészség-üzletágának (WHC) értékesítéseit – kezdi a hazai gyógyszergyártó kedden megtartott befektetői napjáról készült összefoglalóját az Erste.

Richter Gedeon Nyrt.
Kiderült, mit vár a Richter az akvizícióktól / Fotó: Richter Gedeon Nyrt.

Ez az előrejelzés ráadásul csupán a jelenlegi felvásárlásokkal számol, nem tartalmazza az esetleges további terjeszkedéssel szerzett kapacitásokat.

Növeli a Richter bevételeit a Mithra eszközeinek megszerzése

A belga Mithra Pharmaceuticals eszközeinek két hete bejelentett megvásárlásával a kapcsolódó cash flow, jogdíjbevételek és mérföldkő-kifizetések növelik a cég bevételeit. Emellett a menopauza kezelésére szolgáló Donesta kutatási és fejlesztési költségei miatt a tranzakciónak ugyan az üzemi eredményre (EBIT) némi negatív hatása is lesz ebben az évben, ám a nettó bevételek jövőre már növekedésnek indulnak.

A Donesta harmadik fázisú kísérleteinek az eredménye az év végén várható, jövőre pedig már a forgalmazási engedélyre is benyújtják a kérelmet. 

Siker esetén 2026-ban kerülhet piacra a Richter új originális gyógyszere.

Orbán Gábor vezérigazgató szerint – a részben halasztott fizetéssel kiegyenlíthető – vételár a 175 millió eurós vállalati értékhez (EV) mérten kedvezően alakult, mivel csak az idővel és az eladókkal kellett megküzdeni, más ajánlattevőkkel nem.

Felpöröghet a Richter k+f-je a BCI Pharmának köszönhetően

A szintén belga BCI Pharmával kötött megállapodással – amelyet a múlt héten tettek közzé – egy 2000 kináz-inhibitort tartalmazó könyvtárat is szerzett a cég a kutatási tevékenységeken és kapacitáson túl (kutatók és laboratóriumok). Ez lehetőséget teremt a Richternek a nőgyógyászati – a policisztáspetefészek-szindróma és az endometriózis elleni, valamint a fogyasztói egészségügyi – fejlesztésekre.

A Richter az évtized végére az első helyet célozza meg Európában a női egészség szegmensében. Az IQVIA egészségügyi elemzőcég szerint a fogamzásgátlás terén már jelenleg is a magyar gyártó rendelkezik a legmagasabb, mintegy 15 százalékos piaci részesedéssel az EU-ban.

Az Erste szerint a Richter jó irányba tett helyes lépéseket. Az akvizíciók lehetőséget teremtenek a cég számára a jövőre nézve, míg a megszerzett eszközök (E4 portfólió) pozitív cash flow-t biztosítanak 2025-től. Ebben a szakaszban azonban még nehéz felmérni a részvények értékére gyakorolt pontos hatásukat.

 

A Richter európai offenzíváját a részvénypiac is kezdi megemészteni, miután kedden majdnem 2 százalékkal drágultak a részvényei, szerdán napközben is folytatódik a trend. Kora délutánig 1,2 százalékkal, 9580 forintra drágult a papír. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.