BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Consumer advice center warns Chinese online platform Shein

Shein: irány London, nagy durranást ígérnek a kínaiak

A Temu mellett a kínai internetes divat-kiskereskedelem másik meghatározó vállalata is a tőzsdei jelenlét előnyeit szeretné élvezni. A Sheint az amerikai politika nem fogadná szívesen, ám a New York-i börze helyett a londoni megfelelő alternatíva lenne számára.

Komolyan gondolja a londoni tőzsdei megjelenését a Shein, cégközeli források szerint az online divatkereskedő már a héten benyújtja az ehhez szükséges dokumentumokat a brit tőzsdehatósághoz. 

Shein  People walk past the booth of fast fashion e-commerce company SHEIN during the China International Supply Chain Expo (CISCE) in Beijing on December 1, 2023. (Photo by JADE GAO / AFP)
Shein kiállítási pavilon. Londont vették most célba / Fotó: AFP

A Bloomberg úgy tudja, hogy a kínai hátterű, de szingapúri székhelyű fast fashion óriás már csak a kínai tőzsdefelügyelet jóváhagyására vár, az új jogszabályok szerint ugyanis az ő engedélyükhöz kötött a kínai cégek külföldi börzén való megjelenése. 

Már csak a pekingi engedélyt várja a Shein 

Ezt a rendelkezést azután hozták meg, hogy a Didi Global fuvarmegosztó a pekingi intésre fittyet hányva bevezette részvényeit a New York-i tőzsdére 2021 júniusában, amit odahaza megtorló intézkedések, a cég működésének ellehetetlenítése követett, úgyhogy a cég hamar fel is adta az amerikai álmait, majd 1,2 milliárd dolláros bírság megfizetése fejében bűnbocsánatot nyert. 

Ilyen többet nem fordulhat elő, s bár a Shein folyamatosan azt kommunikálta magáról, hogy nem kínai cég, a szingapúri központ önmagában ezt nem támasztotta alá, hiszen a cég Kínában gyártatja kirívóan olcsón kínált ruházati termékeit, onnan is postázza a világ minden tájára.

Az elsődleges kibocsátás (IPO) részletei nem ismertek, az viszont kiszivárgott, hogy a vállalatvezetés 50 milliárd fontra, azaz 64 milliárd dollárra becsüli a Shein piaci értékét, ehhez igazítják majd a részvények árazását és a kibocsátandó mennyiséget. Az viszont biztos, hogy a londoni tőzsde (LSE) számára úgy kell a Shein IPO, mint egy falat kenyér. 

London háttérbe szorult az IPO-piacon

Minden idők egyik legnagyobb bevezetése lenne, és valamelyest helyrepofozná az LSE megtépázott tekintélyét, amit a Brexitet követően az amerikai tőzsdékre átköltözött cégek távozása okozott, Londont a másodhegedűs szerepére kárhoztatva. Ráadásul az idei európai IPO-feltámadásból sem a brit főváros profitálta a legtöbbet. A tőzsdére lépett cégek közül

  • a CVC Capital Partners Amszterdamot,
  • a Galderma Zürichet,
  • a Puig Madridot,
  • a Douglas pedig Frankfurtot választotta.

Azaz London idén is a „futottak még” kategóriába nevezett be.

Az LSE azután került képbe, hogy a Shein reputációja Amerikában a béka feneke alatt van, 

bár a platformján kínált divatcikkeket olcsóságuk és gyors szállításuk miatt tömegek vásárolják.

Temu,And,Shein,Apps,Seen,On,The,Screen,Of,Smartphone.
A Temu és a Shein az internetes fast fashion kereskedelem legnagyobb neve / Fotó: Shutterstock

A washingtoni nagypolitika azonban ferde szemmel nézi a kínaiak tevékenységét, a kongresszusban kétpárti egyetértés van abban, hogy ahhoz, hogy a Shein a New York-i tőzsdére léphessen, és az amerikai polgárok megtakarításait magához vonzza, előbb kétséget kizáróan bizonyítania kell, hogy nem végeztet sem az ujgurokkal, sem másokkal rabszolgamunkát. Végül is erre a cég nem volt hajlandó, ezért átgondolták a terveiket, úgy döntöttek, inkább Európában próbálkoznak, de az amerikai szálat sem varrták még el.

A puhatolózó tárgyalások a Sky News szerint kedvező eredménnyel zárultak, Donald Tang, a Shein ügyvezető elnöke több munkáspárti politikussal, köztük Jonathan Reynolds gazdasági árnyékminiszterrel is egyeztetett, már a jövőre gondolva, hiszen a július 4-re kiírt parlamenti választások kormányváltáshoz vezetnek a közvélemény-kutatások szerint, a Munkáspárt átveszi a hatalmat kudarcokat halmozó konzervatívoktól.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.