BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen fut az OTP Bank Moldovában, de a bankszféra óriásit hasalt

A moldovai bankszféra nyeresége óriásit zuhant egy év alatt. Az OTP azonban továbbra is az első ötben maradt, a negyedik legnagyobb kereskedelmi pénzintézet Moldovában.

A moldovai bankok adózás utáni nyeresége 39 százalékkal, 814,2 millió lejre (1 moldován lej = 20,7 forint) csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte a BNM központi bank a minap. Az OTP Bank azonban még így is a kereskedelmi bankok élmezőnyében szerepel.

20240429 Budapest 
OTP Bank 
OTP Bankfiók   
Illusztráció 
Az OTP Bank a negyedik legnagyobb kereskedelmi pénzintézet Moldovában.
Fotó: Kalluis György  LUS  
Világgazdaság  VG
Az OTP maradt a negyedik legnagyobb kereskedelmi pénzintézet Moldovában / Fotó:  Kallus György/Világgazdaság 

A kisebb nyereség elsősorban a kamatbevételek csökkenésének tudható be, ami éves szinten 34 százalékkal, 1,168 milliárd lejre esett az év első négy hónapjában.

A devizaárfolyam-nyereségből származó bevétel 35 százalékkal, míg a jutalékokból és díjakból érkezett jövedelem 4,9 százalékkal nőtt éves alapon. 

Ezek a nyereségek azonban nem voltak elegendők ahhoz, hogy ellensúlyozzák a kamatbevételek csökkenését.

A moldovai bankok teljes eszközállománya március végén elérte a 157,8 milliárd lejt, ami 2,5 százalékkal több tavaly év végihez képest. A nem teljesítő hitelek aránya az első negyedévben 5,5 százalék volt, ami egy százalékpontos csökkenést mutat.

A 2,5 millió lakosú országban március végén tizenegy kereskedelmi bank működött a BNM adatai alapján. Közölük a legnagyobb a Moldova Agroindbank volt 56,7 milliárd lejes mérlegfőösszeggel, amit a Moldindconbank követett 31,7 milliárd lejjel, majd a Victoriabank 21,5 milliárd lejjel, az OTP Bank 20,1 milliárd lejjel, a ProCredit Bank pedig 6,6 milliárd lejes eszközállománnyal volt az első negyedév végén – jelentette a SeeNews.

Már a Baltikumban is észlelték az OTP közeledését

A magyar gazdasági sajtóban már három napja szinte kész tényként kezelik, hogy a balti térségben bevásárlásra készül az OTP – most a lettek is felébredtek, és az észtek is észhez tértek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.