BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggodalmakkal indul a gyorsjelentési szezon a pénzügyi szektorban

Évek óta feltűnően magas a nem realizált veszteség, amin a bankok ülnek, miközben a kamatcsökkentési periódusra várnak. Viszont a befektetési banki részlegek fellendülőben vannak.

Pénteken jelent a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo. A befektetők még a bankrendszer gyengeségeinek jeleit kutatják. Alig egy éve söpörtek végig a világ tőzsdéin az amerikai bankcsődök. Emellett a hosszú idő óta magasan ragadt kamatok és a fogyasztók gyengélkedése sem kedvez a szektornak. Ám a riasztó mutatók ellenére is vannak biztató jelek.

Ireland Set To Reintroduce Tougher Restrictions
Szokatlanul magas a nem realizált veszteség / Fotó: AFP

Az amerikai bankok körülbelül 517 milliárd dollár nem realizált veszteségen ülnek a Federal Deposit Insurance adatai szerint. A banki szabályozó májusban azt mondta, hogy

 a veszteség összege közel két és fél éve szokatlanul magas.

A nem realizált veszteség jórészt azzal magyarázható, hogy a bankok államkötvényeket és jelzálog-fedezetű értékpapírokat vásároltak, amikor a kamatlábak még alacsonyak voltak, s a világjárvány idején az ügyfélbetéteket elárasztotta a fölös készpénz. Ám amikor a Federal Reserve 2022-ben kamatemelésbe kezdett, ezeknek a kötvényeknek a könyv szerinti értéke csökkent. Mert a kötvények csak diszkonttal kelnek el, amikor a kamatlábak emelkednek, s emiatt magasabb hozamot kell kínálni a befektetőknek.

A legtöbb banknak nem kell realizálnia ezt a veszteséget, kivéve azt a ritka esetet, amikor bajba kerülnek, például a betétesek rohama esetén, s hirtelen el kell adniuk a kötvényállományt, hogy pénzt szerezzenek. Ez történt tavaly, amikor a Silicon Valley Bank több milliárd dollár értékben adott el jelzálogkötvényeket veszteséggel, s pánikot váltott ki a piacokon. A bank napokkal később csődbe ment.

Az elemzők arra számítanak, hogy a nem realizált veszteségek stagnálnak a második negyedévben, tekintettel arra, hogy a 10 éves kincstári hozam nagyjából ott fejezte be a júniusban véget ért három hónapot, ahol a negyedév elején elindult.

Csak akkor kell realizálniuk a veszteséget, ha hirtelen pénze van szükség

Érdekes ugyanakkor, hogy a befektetési banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjak az előrejelzések szerint a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest emelkedtek. Úgy tűnik a pénzügyi szektor szépen keresett az adósságpiacokon.  

A befektetési-banki részlegek pedig az egyik legjobb negyedévüket zárhatták

azóta, hogy a Fed kamatemelései 2022-ben elkezdték visszafogni az üzletkötéseket. Bár még korai lenne a 2021-es kiugró ügyleti volumenekhez való visszatérést várni. Az akkori alacsony kamatszint még középtávon sem tűnik elérhetőnek. 

Bár az amerikai gazdaság növekszik, de a növekedés üteme lassul. És a tengerentúli GDP szempontjából meghatározó fogyasztás gyengeségeire utalnak a hitelkártya-késedelmek, melyek a banki bevételekben is megmutatkoznak.

Szintén a késedelmek okoznak gondot a kereskedelmi ingatlanok piacán, ahol a hitelezés 50 százalékát a bankok végzik. 

Aggodalmat kelt a kereskedelmi jelzálogfedezetű értékpapírok nem teljesítésének magas szintje. 

Ami még nem éri el a 2008-as válság előtti szintet, de a tavalyi bankpánikban elsősorban érintett kis és közepes pénzintézetek kitettsége aggasztóan magas.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.