BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapírok: hihetetlen, milyen kapósak lettek a kincstárjegyek

A csütörtöki aukción a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek átlaghozama 6,15 százalék volt, 33 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 17 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál is.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 20 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkontkincstárjegyet a csütörtöki aukción.

ÁKK kurali
Dőlt a pénz az ÁKK-hoz / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az elsődleges forgalmazók 243,1 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből az ÁKK, megemelt értékesítéssel 75 milliárd forintot fogadott el.

Az aukciós átlaghozam 6,15 százalék volt, 33 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál és 17 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál.

A diszkontkincstárjegyeket alapvetően az intézmények vásárolják, ám az utóbbi években a lakossági befektetők is rákaptak, mivel gyorsan leköveti a kamatkörnyezet változásait. 

A 12 hónapos diszkontkincstárjeggyel együtt piacra vitt ötéves, változó kamatozású kötvényből – a meghirdetett mennyiséget 5 milliárd forinttal megemelve – 15 milliárd forintért értékesített kötvényeket az ÁKK, miután az elsődleges forgalmazóktól 28,3 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.

A hétéves, változó kamatozású kötvény aukcióján a meghirdetett összegnek megfelelően 10 milliárd forintért értékesített kötvényeket az ÁKK, miután az elsődleges forgalmazóktól 23,7 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.