BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gold,Bars,Place,On,The,Phone,That,Opens,The,Candlestick

Csúcson az arany, és folytatódhat a rali

Tovább szárnyal a nemesfém, soha nem volt még ilyen drága az arany. Fókuszba kerülhetnek az aranybányász cégek is.

Új csúcsra ért szerdán az arany árfolyama, a nemesfém azonnali piaci (spot) ára unciánként fél százalékkal 2482,3 dollárra ugrott, az LSEG adatai szerint minden eddiginél magasabbra. A sárga fém határidős jegyzése ezzel párhuzamosan 2478,4 dollárig szaladt.

arany, nemesfém, Gold,Bars,Place,On,The,Phone,That,Opens,The,Candlestick
Közel az unciánkénti 2500 dolláros szinthez az arany árfolyama / Fotó: Shutterstock

A rekorddöntésben a kamatcsökkentési várakozásoknak döntő szerepe van, Jerome Powell Fed-elnök hét eleji beszédét követően a piac gyakorlatilag biztosra veszi, hogy szeptemberben kamatot vág az amerikai jegybank. Az irányadó ráta csökkentését a mérséklődő infláció is lehetővé teszi, a legfrissebb adatok szerint ugyanis júniusban havi alapon 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex a tengerentúlon.

Az arany elmúlt időszakban látott raliját emellett a dollár fokozatos gyengülése, valamint a kötvényhozamok mérséklődése is támogatta. A világ nagy jegybankjai pedig eközben maguk is nagy tételben vásárolnak a nemesfémből, nem függetlenül attól, hogy a geopolitikai kockázatok felerősödésével egyre nagyobb a befektetői érdeklődés a menekülőeszköznek tartott arany iránt.

Idén még a tőzsdéket is lenyomja az arany

Az arany idén már 20 százalékkal drágult, ezzel pedig lekörözte szinte az összes nagy nyugati részvényindex teljesítményét. A történelmi menetelés ellenére számos piaci szakértő szerint van még tér a nemesfém emelkedése előtt.

Érdemes kiemelni az arany azon képességét, hogy idén bármilyen körülmények között képes támaszt találni 

– idézi a Reuters Vivek Dhart, a Commonwealth Bank of Australia árupiaci stratégáját.

„Bár úgy gondoljuk, hogy az arany árát illetően lehetnek bizonytalanságok az elkövetkező hónapokban, úgy véljük, hogy ezek pozitív irányba tolódhatnak, ami növeli annak esélyét, hogy az arany az év végére az általunk előre jelzett 2500 dolláros szint fölé emelkedik unciánként” – tette hozzá a piaci szakértő.

Fókuszba kerülhetnek az aranybányász cégek is

De nemcsak az arany, hanem a fémet kitermelő aranybányászok részvényei is nyertesei lehetnek az idei ralinak. A stratégák vélekedése szerint az átlagbefektetők a következő egy-két hónapban fordulhatnak majd nagyobb arányban ezek felé, amikor a legnagyobb bányacégek elkezdik közzétenni második negyedéves jelentésüket.

 

Már csak azért is, mert az arany 2024-es áremelkedése a második negyedévben indult be igazán, vagyis az április és június közötti periódus lesz az első, amikor a vállalatok teljesítményében tükröződni fog ez a növekedés.

Úgy gondolom, hogy kivételesen ritka és nagyon, nagyon vonzó lehetőség van az aranyrészvényekben

– hangsúlyozta Adrian Day, az Adrian Day Asset Management elnöke.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.