BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintárfolyam: szárba szökkentek a visegrádi devizák Le Pen árnyékában

A régió devizái sebezhetők a külső sokkokkal szemben. Most mégis a helyi hírekre fókuszálhatnak inkább a befektetők.

Csúnyán beadták a maradék visegrádi devizákat az európai parlamenti választások másnapján. Ennek fényében feltűnő, hogy az előre hozott francia parlamenti választások első fordulója a feltörekvő Európa leglikvidebb valutáinak erősödését hozta. A magyar forint és a lengyel zloty egyaránt 0,3 százalékot erősödött a közös európai valutával szemben, míg a cseh korona stabilizálódott a vártnál nagyobb kamatcsökkentés okozta múlt heti esés után.

Polish,Zloty,Next,To,Hungarian,Forints.,Relationships,Between,The,Hungarian
Hirtelen erőre kaptak a térségi devizák / Fotó: Shutterstock

A mai tőzsdenyitás azt jelzi, hogy Franciaországból pozitív hírek érkeznek a CEE FX piac számára 

– mondta Frantisek Taborsky, az ING Bank stratégája, emlékeztetve egyúttal, hogy a fejlett gazdaságokhoz képest szűkülő kamatprémiumok sebezhetővé teszik a régió valutáit a külső sokkokkal szemben.

A stratéga szerint a régió devizáit az a spekuláció fűti, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali pártjának még küzdenie kell a második fordulóban, hogy abszolút többséget szerezzen a francia parlamentben. Az első forduló eredménye némileg enyhítette a befektetők azon aggodalmát, hogy Európa második legnagyobb gazdasága radikálisabb politikai váltásra készül.

A forint gyengülését, persze, az elmúlt hetekben sem elsősorban Le Pen előretörésével és a párizsi tőzsdeomlással magyarázták. Magyarországon épp fordított volt a helyzet, mint Franciaországban. amennyiben a konzervatív jobboldali kormányzatnak kellett egy új ellenzéki erő hirtelen felemelkedésével szembenéznie. 

Ezért a  piac azt árazta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök esetleg a költségvetés lazításával szerezhet vissza valamennyit népszerűségéből. Míg a befektetői aggodalmak szerint a  Tisza Párt fellépése gyengítheti a költségvetési kiigazítás politikai támogatottságát, így idén és jövőre is 5 százalék felett tarthatja a magyar költségvetés hiányát.

A befektetők figyelme ezen a héten a térségben már inkább a nemzeti hírekre fókuszálhat. A lengyel jegybank várhatóan nem változtatja a kamatokat szerdán. Míg az MNB és a cseh jegybank már júniusban kamatot vágott.

A piac különös figyelemmel követi az infláció lassulását, mert az felerősíti a kamatvágási várakozásokat. A forint, a zloty és a korona is carry deviza. Aki forintot (zlotyt, koronát) vesz euró ellenében, a forint- és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el, ami enyhítheti az árfolyammozgás veszteségét vagy megfejelheti a profitját. A jegybanki kamatvágások azonban éppen a kamatelőnyt apasztják.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a nagy intézményi befektetők nem országonként kezelik a portfóliót, hanem régiónként. Ezért a forint, a zloty és a korona gyakran együtt sír, együtt nevet. Néha egészen eltérő fundamentumok mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.