BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Polish,Zloty,Next,To,Hungarian,Forints.,Relationships,Between,The,Hungarian

Újabb jó hírt kapott a forint: erős támaszt kaphat a hazai deviza

A lengyel jegybank csak jövőre kezdi majd el vágni a kamatokat, és akkor is csak óvatosan: ennek pedig mi is örülhetünk. A forint számára az erős zloty ugyanis jó hír.

Az idén biztosan nem, de jövőre akár már az első, de legkésőbb a második negyedév során minden bizonnyal elkezdheti majd kamatcsökkentési dömpingjét a lengyel jegybank – mondta egy interjúban a Reutersnek Ludwik Kotecki, a lengyel központi bank monetáris tanácsának egyik, általában szigorú kamatpolitikát támogató (hawkish) tagja.

Polish,Zloty,Next,To,Hungarian,Forints.,Relationships,Between,The,Hungarian
Jövőre vághat csak a lengyel jegybank, és akkor is csak lassan: örülhet a forint / Fotó: Shutterstock

A jegybankár szerint az infláció 2026-ban érheti majd el a monetáris hatóság célsávját jelentő 1,5–3.5 százalékos ütemet, ami előrelépés a korábbi előrejelzésekkel szemben, amelyek későbbi sikert prognosztizáltak csak a pénzromlás elleni harc terén.

„Mindez azt jelenti, hogy a monetáris tanács valóban megvizsgálhatja már hamarosan a kamatvágás eshetőségének forgatókönyvét, de drasztikus csökkentésekre semmiképpen nem érdemes számítani. A piacokat viszont semmiképpen nem szeretnénk meglepni, ezért minden bizonnyal csak 25 bázispontos enyhítésekre szánjuk rá magunkat az irányadó kamatlábakat tekintve” – fejtette ki a jegybankár.

Kotecki hozzátette: a lengyel infláció minden bizonnyal jelentős mértékben gyorsulni fog még az idén, a jelenlegi 2,6 százalékról akár még 5 százalékig is felfuthat az év végére, de ezzel a hullámzással számolnak modelljeikben, így aggodalomra akkor sem lesz ok, amikor ez bekövetkezik.

Mindez pedig jó hír a zlotyn túl a forint számára is.

Azzal ugyanis, hogy a lengyel jegybank viszonylag hosszasan kitart még szigorú monetáris politikája mellett, a kamatkörnyezet magasan tartásán keresztül támaszt nyújt a zlotynak – a lengyel pénzen túl azonban a magyar fizetőeszköz is kapitalizálódhat ezen. Az MNB ugyan már nagy lépéseket tett a hitelfelvétel könnyítése felé, ám tempóját erősen visszafogná a jövőben, sőt, az átmeneti megállás sem kizárt. 

Ez azt jelenti, hogy a hazai és a lengyel kamatkörnyezet egyaránt stabil és relatíve vonzó tud maradni a nemzetközi befektetők számára – akik egyébként sok esetben csokorban veszik a feltörekvő piaci devizákat, így a zlotyt és a forintot is –, ami egyértelműen gerjesztheti majd a keresletet a két deviza iránt, felsrófolva mindezzel az árfolyamaikat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.