BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE - PRESS - MEDIAS - NEWSPAPER - JDD - ILLUSTRATION

Francia választás: már az EKB is készül a vasárnapot követő piaci pánikra

Az európai jegybankárok is aggodalommal figyelik a franciaországi eseményeket. Bár vészhelyzetben sokan beavatkozást várnak tőlük, de súlyos dilemmával kell szembenézniük. Nem ígérhetnek intervenciót, de nem is zárhatják ki annak lehetőségét, ha pénzügyi pánik tör ki a francia választások után.

Sintrában, az Európai Központi Bank éves szemináriumán is szóba kerültek a francia választások. A jegybankárok arról beszéltek, hogy ha a piacon kitörne a pánik, egyáltalán nem lenne automatikus Franciaország megmentése.

francia választások
Az EKB is aggódik a francia választások miatt

Sintra mellett egy fényűző palota adott otthont Portugáliában az EKB éves szemináriumának, melyre július elseje és harmadia között került sor. Hivatalosan Christine Lagarde elnök nem kommentálta a párizsi eseményeket. Ám a Le Monde tudósítása szerint annál több szó esett a francia választásokról a kávészünetekben, az ebédek közben és a régió kastélyaiban tett látogatások idején.

Francia választások: mi lesz, ha pánik tör ki?

Az informális közlésekből azt szűrték le a tudósítók, hogy az EKB tudja, hogy beavatkozásra szólítanák fel, ha pánik uralná a pénzügyi piacokat Le Pen második fordulós győzelme esetén. De komoly dilemmával kell szembenézniük a jegybankároknak, amit egy  pénzember úgy fogalmazott meg az újságíróknak: 

Az EKB vagy azt üzeni, hogy nem avatkozik be, s ezzel aggodalomra ad okot a piacokon, vagy világossá teszi, hogy kész beavatkozni, ám ezzel azt kockáztatja, hogy a francia kormány bármit megengedhet magának. 

Míg Christine Lagarde elejtett egy szándékosan kétértelmű kijelentést: 

Az Európai Központi Bank megteszi, amit tennie kell.

Hozzátette: megbízatásuk az árstabilitás, amely maga is a pénzügyi stabilitástól függ. Odafigyelnek, mert ez a dolguk. De szó sincs arról, hogy a parlamenti választások második fordulója előtt néhány nappal vitát nyissanak erről a kérdésről.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.