BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Japanese,Stack,Money,10000,Yen,Fortune

Váratlanul több tízmilliárd dollárral megtolták a japánok a jent

Némileg meglepte a nemzetközi pénzpiacokat, hogy a Bank of Japan egy új taktikát vetett be a jen erősítésére. Csütörtökön este 22 milliárd dollárt öntöttek a rövid távon amúgy is nyerésre álló japán deviza további erősítésére.

Japán csütörtökön valószínűleg idén már harmadszor lépett a devizapiacokra a jen árfolyamának erősítése érdekében, nem sokkal az amerikai inflációs adatok megjelenése után – derül ki a Bloomberg központi banki számlákról készített elemzéséből.

jen Japanese,Stack,Money,10000,Yen,Fortune
Nagyot ugrott a jen kurzusa csütörtökön / Fotó: Shutterstock

Ráfér a segítség a jenre

A beavatkozás mértéke valószínűleg 22 milliárd dollár körül alakult a Bank of Japan számlái és az elemzők jelzései alapján.
A számok azt mutatják, hogy a japán jegybank megpróbálta kihasználni az amerikai jegybank, a Federal Reserve kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások felerősödését közvetlenül azután, hogy a friss adatok az amerikai infláció csökkenéséről árulkodtak.

A csütörtöki gyanítható beavatkozás lenne ugyanakkor az első 2022 szeptembere óta, amikor az amúgy is erősödő jennek próbált még nagyobb lendületet adni Tokió, ami egy új fejlemény Japán pénzügyi politikájában. A lépést érthetővé teszi, hogy 2021 januárjában még csupán 103-104 jent ért egy dollár a bankközi devizapiacon, mostanában pedig már 160 jen körül váltják a zöldhasút. Több mint 3 éve tart tehát a lejtmenet.  
Egyes piaci megfigyelők már korábban is jelezték a beavatkozás lehetőségét, ám alapvetően arra számítottak, hogy ha az amerikai árak a vártnál jobban emelkedtek volna, Tokió a jen gyengülését igyekezett volna megfékezni. Ezért eléggé meglepte a piacot, hogy a jennek egyébként is kedvező helyzetben tolták meg a japánok a hazai devizát, egyszersmind a dollárt tovább gyengítve.

A beavatkozással kapcsolatos spekulációk azután terjedtek el, hogy miután a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatokat közölték csütörtök este, Tokióban a jen kurzusa meredeken emelkedni kezdett a dollárral szemben, alig fél óra alatt 161,58 körüli értékről 157,44 dollár/jenig feltörve.

Az intervenció további bizonyítéka, hogy a világ legnagyobb szabályozott devizapiacán, a CME EBS azonnali (spot) platformján mintegy 53 milliárd dollár értékben kereskedtek a dollár-jen párossal, ami a negyedik legmagasabb érték 2022. január 1. óta.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.