BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CRYPTOCURRENCY ILLUSTRATION - ILLUSTRATION CRYPTO-MONAIE - BITCOIN

Harmadik hete menekül a tőke a kriptopiaci befektetési alapokból

A bitcoin-ETF-ek mérlege végre ismét pluszba fordult, az etherbe fektető alapok viszont másfél éve nem éltek meg olyan rossz időszakot, mint a múlt héten. A kriptopiaci alapoknak a nyári pangással is meg kell küzdeniük.

Háromhetesre duzzadt a kriptoeszközökbe fektető alapok tőkekiáramlási sorozata, a negatív mozgás üteme ugyanakkor lassult, ez pedig akár még jó hír is lehet az alternatív devizapiac hívei számára – írta meg a Bloomberg a CoinShares International adatszolgáltató számai alapján. 

CRYPTOCURRENCY ILLUSTRATION - ILLUSTRATION CRYPTO-MONAIE - BITCOIN, kripto, kriptó, bitcoin, ether,
Rossz időszakukat élik a kriptopiaci befektetési alapok  / Fotó: Hans Lucas via AFP

Rossz bőrben vannak a kriptopiaci befektetési alapok

A június 29-ével véget ért héten összesen 30 millió dollárral csökkent a különféle kriptoeszközökbe fektető alapok tőkeállománya, ez lényegi javulás a megelőző két héthez mérten: akkor ugyanis 600-600 millió dollár környéki tőkekivonást éltek meg az alapok, melyek egyaránt fektetnek közvetlenül spot bitcoinba, határidős etherjegyzésekbe vagy éppen kisebb, kevésbé ismert altcoinokba, mint a Cardano vagy éppen a Chainlink. 

A bitcoin-ETF-ek a múlt héten, két tőkekivonással sújtott hetet követően ismét növelni tudták állományukat, igaz, alig tízmillió dollárral – ezen a téren a BlackRock 84 milliós és a 2X 70 milliós heti beáramlása áll szemben főként 

a Grayscale már megszokott, most éppen 150 millióra rúgó kiáramlásával. 

A második negyedévben a januárban debütáló bitcoin-ETF-ek 2,6 milliárd dollárt tudtak bevonni, ami lényegi visszaesés a Q1-ben megélt, gyakorlatilag minden létező szektorális rekordot megdöntő, 13 milliárd dolláros állománynövekedést követően. 

A közvetlenül bitcoinba fektető alapok versenyét a BlackRock IBIT alapja vezeti 19,08 milliárd dolláros tőkeállományával, ezt a Grayscale GBTC-je követi 17,1 milliárddal, a dobogó harmadik fokán pedig a Fidelity ül, 11,1 milliárd dolláros állományával.

Az etherbe fektető alapok, melyek spot formában is hamarosan elérhetővé válnak Amerikában is, 2022 augusztusa óta nem látott rossz hetet tudhatnak maguk mögött a maguk 60 millió dolláros tőkekiáramlásával, 

ami idei teljesítményüket is pirosba, 25 millió dolláros mínuszba rántotta.

A beléjük fektető alapok időszakos gyengélkedése ellenére a két legnagyobb kriptodeviza befektetői távolról sem szomorokodhatnak: az ether január elseje óta 51 százalékkal, a bitcoin pedig 48 százalékkal erősödött, nem kis részben az ETF-eken keresztüli intézményesülésnek köszönhetően.

 

Az elmúlt hónapok ugyanakkor már főként az oldalazásról szóltak a két token piacán: ennek hátterében a bitcoin-ETF-ek okozta kezdeti lendület megtorpanása és a nyárhatás állhat – a megfigyelések ugyanis azt a vélekedést erősítik, miszerint a kriptopiac a tőzsdékhez hasonlóan gyakorlatilag hibernációba vonul a nyáron a kereskedők szabadságolásai miatt, így az újabb lényegi ralira minden bizonnyal kora őszig kell majd várnunk.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.