BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Májusban fellángolt, júniusban csillapodott a német infláció

A német adatközlés erősíti az európai kamatvágási várakozásokat. Az euró gyengült a dollárral szemben, a forint pedig erősödni kezdett az euró ellenében.

Németországban az inflációs ráta júniusban 2,2 százalékra csökkent év per év alapon. Az elemzői konszenzus 2,3 százalék volt. Májusban 2,4 százalékos volt ugyanez a mutató.

ALDI supermarket
Májusban gyorsult az infláció Németországban /  Fotó: AFP

A részletes adatok azt mutatják, hogy az áruk inflációja 0,8 százalékra enyhült az előző havi 1 százalékról, míg az energiaköltségek meredekebb csökkenése (–2,1 százalék az egy hónappal korábbi –1,1 százalék után) ellensúlyozta az élelmiszerárak gyorsabb emelkedését: júniusban 1,1 százalék a májusi 0,6 százalék után. Eközben a szolgáltatások inflációja 3,9 százalékon stabilizálódott.

Az élelmiszerárak és az energiaköltségek nélkül számított maginflációs ráta 2,9 százalék lett, míg az előző két hónapban 3-3 százalékot mértek. Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árindex 0,1  százalékkal emelkedett, ugyanúgy, mint májusban, és elmaradt a 0,2 százalékos előrejelzéstől. 

A német infláció mérséklődése tovább egyengeti az EKB útját a kamatcsökkentési pályán, melyet júniusban kezdett, megelőzve a tétovázó amerikai jegybankárokat, ugyanakkor a kommentárban feltűnően héja hangvételt megütve. A 2 százalékos cél felé történő visszavonulás mértéke határozza meg, hogy az Európai Központi Bank milyen gyorsan tudja csökkenteni a kamatot a múlt havi kezdeti lépést követően. A politikai döntéshozók döntéseit egyéb tényezők is nehezítik a franciaországi politikai zűrzavar és más nagy központi bankok, például a Federal Reserve lépései is.

Az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben, mert a mérséklődő német infláció felerősíti a további európai kamatvágási várakozásokat. Ugyanakkor a forint erősödni kezdett az euróval szemben.

A 10 éves német referencia államkötvény hozama 2,583 százalékra emelkedett az adatközlést követően.

A pénteki jelentések szerint az infláció mérséklődött a múlt hónapban Franciaországban és Spanyolországban is. Miközben Olaszországban kissé felfelé ment, 1 százalék alatt maradt. A 20 tagú eurózóna mérőszáma kedden jelenik meg, az elemzők 2,6 százalékról 2,5 százalékra lassulást jósolnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.