BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis egyesülnek a Top Gun Maverick gyártói

Az üzletre nyolcmilliárd dollárt áldozó Skydance azt tervezi, hogy feljavítja és újjáéleszti a Paramount és a CBS márkát. Míg a Redstone család négy évtizedes szórakoztatóipari pályafutása véget ér a másfél milliárdos kivásárlással.

Újabb fordulatott hozott a Paramount-sztori. Júniusban eredménytelenül zárultak a Top Gun Maverick gyártóinak két hónapos, zárt körű fúziós tárgyalásai, s akkor úgy tűnt, külső felvásárlója lesz a Paramount Globalnak. Hétvégén azonban kiderült, hogy mégis a házon belüli megoldást választják, s egy 8 milliárdos üzlettel zárulhat Shari Redstone és a Redstone család négy évtizedes szórakoztatóipari pályafutása.

Hollywood Exteriors And Landmarks - 2022HOLLYWOOD, CA - SEPTEMBER 21: A general view of the Paramount Global West Coast headquarters, home of Paramount+, at Columbia Square on September 21, 2022 in Hollywood, California. (Photo by AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)
Készpénzinjekcióhoz jut az ostromlott szórakoztatóipari óriás / Fotó: Getty Images

A Skydance és befektetői megállapodtak abban, hogy több mint 8 milliárd dollárt költenek a National Amusements, a Paramountot irányító családi vállalat felvásárlására, illetve az ikonikus vállalat feltőkésítésére. 

Hanyatlik a hagyományos média

Az üzlet készpénzinjekciót ad az ostromlott szórakoztatóipari óriásnak egy olyan időszakban, amikor a hagyományos médiakörnyezet hanyatlik. Miközben Hollywood egyik nagy múltú stúdiójáért folyik a harc,

az egész ágazatra árnyékot vet a kábeltévés nézettség visszaesése, a mozipiac recessziója és a streaming jelentette kihívás.

A Paramount, akárcsak versenytársai, küzd azért, hogy streamingüzletágát nyereségessé tegye, mivel a hagyományos televíziós üzletág egyre zsugorodik. A Paramount Global sokat költött a Paramount+ streamingszolgáltatás eredeti tartalmaira, beleértve a Yellowstone alkotójának, Taylor Sheridannak a drámáit is. Drága közvetítési jogokkal rendelkezik a National Football League és az NCAA főiskolai futball- és kosárlabda-mérkőzéseire is, amelyeket streamingszolgáltatásán keresztül és kábelhálózatain sugároz. 

A Paramount és partnere, a Skydance a Top Gun: Maverick mellett olyan közös produkciókat jegyez, mint 

  • a Mission: Impossible-franchise, 
  • valamint az Amazonon futó „Reacher” 
  • és a „Jack Ryan”.

A Paramount részvényeinek 77 százalékát birtokolja a National Amusements, melyet a néhai Sumner Redstone családi cége irányít. Lánya, Shari Redstone öt éve vezeti a céget, miután 

megvívta harcát médiamogul apjával, annak barátnőivel és a cégvezetőkkel

a szórakoztatóipari birodalom feletti uralomért. Már ő egyesítette újra a National Amusements által irányított két médiavállalatot (Viacom, CBS) 2019-ben.

A nagy hírű stúdió iránt korábban érdeklődött a Netflix, majd 14,3 milliárd dolláros ajánlatot tett rá Byron Allen médiamogul, de az Apollo magántőke-társaság is belengetett egy 11 milliárd dolláros ajánlatot. 

Feljavítják a Paramount és a CBS márkát

A Skydance azt tervezi, hogy feljavítja és újjáéleszti a Paramount és a CBS márkát, miközben javítja a jövedelmezőséget és támogatja a digitális platformokba történő befektetéseket. Célja a Paramount+ és a Pluto streamingplatform mögötti technológia fejlesztése, valamint a vállalat kábelcsatornáinak megerősítése.

A megállapodás értelmében a Skydance 1,75 milliárd dollár értékben vásárolja meg a National Amusementst. A Skydance ezután azt tervezi, hogy egyesül a Paramounttal. 

Az egyesülés lezárása várhatóan hónapokat vesz igénybe, mert még a szabályozók is vizsgálják az üzletet.

Hogy miben különbözik a mostani fúzió a júniusban elvetett egyesülési tervvel? Nos, ezúttal nemcsak a Redstone család tud prémiummal kiszállni a National Amusementsből, de a kisrészvényesek is. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.