BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepőt húzott a japán jegybank

Miközben világszerte a monetáris kondíciók lazítása van terítéken, Japán váratlanul emelt az alapkamaton. Sőt a jegybank mennyiségi szűkítést is bejelentett, véget vetve a példátlan élénkítési programjának.

Rácáfolva a várakozásokra, kamatot emelt a japán jegybank szerdán, sőt részletes tervet is bejelentett a kötvényvásárlási programjának visszafogására, véget vetve az évtizedes élénkítésnek.

japán jegybank
Miközben világszerte lazítanak a monetáris kondíciókon, a japán jegybank folytatja a szigorítást / Fotó: Nogi Kazuhiro / AFP

A döntés értelmében az alapkamat így 0,0–0,1 százalékról 0,25 százalékra emelkedik, amire 2008 óta nem volt példa. A kamatemelést nem egyhangúlag, hanem 7-2 arányban szavazta csak meg a japán monetáris tanács – jelenti a Reuters.

Nem csak a kamatok segítségével szigorít a japán jegybank

A kamatemeléssel párhuzamosan a japán központi bank határozott egy mennyiségű szűkítési programról is, mely körülbelül a felére, 3 ezermilliárd jenre (7,17 ezermilliárd forint) csökkentené a jegybank kötvényvásárlási programját 2026 január-márciusára.

A döntés hírére a jen három hónapos csúcsot ért el a dollárral szemben, egy zöldhasúért csupán 151,58 jent kellet adni, igaz, később az árfolyam visszatért a korábbi szintre, míg a tízéves japán államkötvények hozama némileg csökkent.

A kamatemelést kísérő közleményben 

a japán jegybank a béremelések szélesedésével indokolta a döntést, és arra biztatta a vállalkozásokat, hogy az emelkedő munkaerő-költségeket áremelésekkel hárítsák át a fogyasztókra.

A jegybank hozzátette, hogy a reálkamatok jelentősen alacsony szintje miatt további kamatemelésekre lehet számítani, ha a gazdaság és az árak az előrejelzéseknek megfelelően alakulnak. A bank által ugyancsak szerdán kiadott negyedéves jelentés, hasonlóan az áprilisban megjelenthez, 2 százalék körüli inflációval számol a 2026-os fiskális évig. A jegybank vezetője, Ueda Kazuo magyar idő szerint 8:30-kor tart sajtótájékoztatót a döntésről.

Szemben a nemzetközi trenddel

A japán monetáris politika szigorítása szembemegy a nemzetközi folyamatokkal, hiszen egyre többen számítanak arra, hogy az amerikai Fed is hamarosan – a piacok szerint szeptemberben – elkezdi a kamatok csökkentését, míg az Európai Központi Bank júniusban már vágott is a kamaton, hasonlóan számos más jegybank – köztük a magyar – enyhíti a monetáris szigort.

A Reuters által megkérdezett elemzők több mint háromnegyede arra számított, hogy a japán jegybank nem változtat a kamatszinten, miután a japán központi bank márciusban vetett véget a negatív kamatok és a kötvényhozamok kontrollja időszakának.

Ueda korábban arról beszélt, hogy a jegybank tovább emelheti a kamatokat, ha az emelkedő bérek a szolgáltatások árában is megjelennek, és tartósan 2 százalék körül tartják az infláció ütemét. Ugyanakkor azt is ismertette, hogy olyan kamatszintet céloz meg, amely a növekedést nem fogja vissza, de nem is élénkíti, amit az elemzők 0,5–1,5 százalék körüli szintként értelmeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.