BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesterséges intelligencia: diadalmasan tért vissza a két éve nagyot bukó japán jedi

Két éve még rekordveszteséget könyvelt, most historikus árfolyamcsúcsokon szárnyal a japán Softbank. Szon Maszajosi olyan befektető, aki gyakran idézi Yodát, s a végtelenségig bízik a megérzéseiben. A korai Nvidia portfóliót elbaltázta, de az Arm befektetés eddig nagyon bejött.

Historikus csúcsokra emelkedett a SoftBank árfolyama: a ralit a mesterséges intelligenciához kapcsolódó vállalatok iránti piaci lelkesedés fűti. A globális technológiai befektető részvényei a 2021-es és 2000-es startup őrületben elért magasságok fölé emelkedtek szerdán. Ami diadalmas visszatérést jelent Szon Maszajosi vezérigazgató számára, aki kockázatkedvelő befektetőként már többször megégette magát a technológiai piacon.

Pour les 40 ans de Star Wars, Hasbro ressort la gamme de jouets tirée du film ***EXCLUSIVE***
Szon Maszajosi néha jedinek képzeli magát és gyakran idézi Yodát / Fotó: Hasbro via Bestimage

A japán Softbankot alapító Szon Maszajosi már a világ legnagyobb technológiai fókuszú kockázatitőke-alapja, a Vision Fund 2017-es elindítását követően azt mondta, hogy egyetlen témára összpontosítanak, ez pedig az MI. Majd 2020-ban úgy fogalmazott, hogy a Softbankot az MI forradalom befektetési társaságává teszi. Nos, fél évtized alatt el is költöttek 140 milliárd dollárt 400 startupra. A piacokon végigsöprő mostani mesterségesintelligencia-őrület mégis sokáig elkerülte őket. 

Legnagyobb baklövésük az Nvidia befektetés volt. 

Jó szemmel, már 2017-ben 4 milliárd dollárt fektettek az MI-fejlesztésekhez ma nélkülözhetetlen csipeket gyártó Nvidiába. Ám amikor  a kínai verseny hatására 2019-ben beszakadt a kurzus, a Softbank kiszállt a pozícióból nagyjából 100 millió dollár veszteséggel. Így lemaradtak az árfolyam későbbi megtízszereződéséről. 

Annál inkább bejött az Arm pakett,

miután a brit csiptervező árfolyama az idén közel 140 százalékot ralizott. És a Softbanknak 90 százalékos részesedése van. Ennek köszönhető, hogy a Softbank pozícióinak összege jóval felülmúlja a piaci kapitalizációt. Nem véletlen, hogy részvény visszavásárlásokat követelő aktivista befektetők is üzletet szimatolnak
A Softbank részvényei 10 705 japán jenen zártak szerdán Tokióban, ami felülmúlja a 2021 márciusában elért 10 635 jenes zárási rekordot, s meghaladja a dotcom-korszak 10 111 jenes záró csúcsát.

Szon gyakran idézi a Star Wars sorozatból Yodát, s jediként bízik a megérzéseiben,

miközben a SoftBank nagyjából egyharmadát birtokolja.

Az új árfolyamcsúcs ellenére a SoftBank 97 milliárd dolláros piaci kapitalizációja még mindig messze van a dollárban kifejezett rekordtól. Ami részben a jen gyengélkedésével magyarázható, részint a több tízmilliárd dollár értékű részvényvásárlással.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.