BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel lehet az MI-rali vége és nem lesz szép, ami következik

Egyre több elemző kongatja a vészharangot a Wall Streeten, fájdalmas koppanással érhet véget a mesterségesintelligencia-rali. Az Nvidia története sok ponton hasonlít a Ciscóéhoz.

Elképzelhető, hogy a tőzsdék elmúlt időszakban látott, az Nvidia felfutásával fémjelzett féktelen ralija hasonlóan végződik majd, mint a 2008-as dotcombuborék, vagy éppen a 2022-es Covid-válság miatti tőzsdei szakadás – állítja egy friss jegyzetében Albert Edwards, a Société Générale elemzője.

Programmer,People,Working,Laptops,Or,Smartphones,With,Ai,,Artificial,Intelligence, nvidia,
Közel lehet az Nvidia-rali vége, a Ciscóéhoz hasonló vége lehet a futamnak / Fotó: Shutterstock

Hatalmas a túlkapacitás az MI-infrastruktúrában

A sokszor medvepiaci beállítottsággal vádolt Edwards jegyzetében a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése nyomán berobbant rali minden szegletét kritikával illette, de elemzésének legélesebb pontja az, amiben a főként az Nvidia több száz százalékos felfutását hasonlítja össze a Cisco dotcombuborék kipukkadását megelőző árfolyam- és értékeltségbeli mozgásával. 

Véleménye szerint a két céggel gyakorlatilag ugyanaz történik jelenleg a tőzsdéken.

Mint emlékeztet, a Cisco a kétezres évekbeli felértékelődése elsősorban a fizikális erőforrások bővítésével volt alátámasztva: a cég végtelen mennyiségű pénzt pumpált adótornyainak és kommunikációs hálózatának fejlesztésébe, újabb és újabb bővítéseket bejelentve – csakhogy ez a féktelen bővülés egy ponton túl már teljesen feleslegesen zajlott, mivel olyan túlkapacitást hozott létre, amit soha nem tudtak volna kihasználni. Aztán mikor erre a részletre fény derült, megakadt a rali, és szakadt a teljes tőzsde. 

Edwards párhuzamának ténybeli oldalába nehéz belekötni, hiszen nem kérdés, hogy az MI-raliból legnagyobb mértékben profitáló Nvidia felfutását is egy ideje a kutatás-fejlesztésen túl legnagyobb részt a túlfűtött kapacitásbővítések hajtják, melyek ugyan jól mutatnak a cégek beszámolóiban, valós szükségességük erősen megkérdőjelezhető. Nemrég egy kutatás rámutatott, csak a már folyamatban lévő MI-infrastrukturabővítések akkora kapacitást fognak kiépíteni, hogy azokból 

12 ezer újabb ChatGPT-szintű program minden igényét ki lehetne elégíteni.

Ha ez nem túlkapacitás, akkor nehéz megmondani, hogy mi – igaz, amekkora hévvel a jelenlegi fejlesztések futnak, nehéz előre biztosan temetni a törekvéseket.

Elbukhat az Nvidia-kispapír rotációja is

Edwards elemzésében a tágabb piaci helyzetről is szót ejt, mely szerinte szintén kísértetiesen hasonlít mind a 2008-as, mind a 2022-es összeomlást megelőző felálláshoz: cégek egy kis csoportja húzza a piacot, amely képtelennek tűnik utolérni őket még úgy is, hogy a befektetők keresik a beszállót a kisebb részvényekben. 

Véleménye szerint ez a tech-kispapír-rotáció szinte biztosan halálra van ítélve, legfőképp azért, mert az a huszonegyedik században még egyszer sem sikerült a világ legnagyobb tőkepiacán: sem 2008-ban, sem 2022-ben – azt pedig, hogy pont most miért lenne ez másként, nem látni az elemző szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.