BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Magnificent,Seven,,7,Of,Largest,Us,Tech,Companies,,Logos

Bődületes mínuszba kerültek a legnagyobb részvények, története második legrosszabb napját élte meg a Magnificent Seven

Az amerikai tőzsde zászlóshajóinak a váratlanul kedvező inflációs adatok tették be a kaput, de a Tesla esetében más oka is volt a szakadásnak. Több mint két éve nem estek ekkorát a Magnificent Seven cégei.

Történetének második legrosszabb napját élte át tegnap az amerikai részvénypiac legnagyobb neveit tömörítő, sokszor csak Magnificent Sevenként emlegetett hetes: a mesterséges intelligencia felfutásán hatalmasat kaszáló tech papírok közül mindegyik legalább 2,3 százalékos mínuszban zárta a napot – ilyen rossz napi teljesítményre egészen 2022 decembere óta nem volt példa a világ legnagyobb tőkepiacán.

The,Magnificent,Seven,,7,Of,Largest,Us,Tech,Companies,,Logos, Magnificent Seven
Kíméletlenül beadták a Magnificent Seven részvényeit a befektetők / Fotó: Shutterstock

Bődületeset esett a Magnificent Seven

Az együttesen több mint 16 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt képviselő nagyvállalatok a tegnapi mélyrepülésükkel összesen 598 milliárd dollárt vesztettek kollektív értékükből – ekkora szakadásra több mint két éve nem volt példa a tőzsdék királyai körében, ez a bukó pedig egyben azt is jelenti, hogy a történelem második legrosszabb napját élték meg a papírok, 

alig maradva el a csúcstól, a 2022. februári 602 milliárdos összeomlástól.

A nap legnagyobb vesztese a Tesla volt, Elon Musk cégének részvényei ugyanis 8,4 százalékos mínuszban zárták a csütörtöki kereskedést. Az elemzők szerint az elektromosautó-gyártó vesszőfutására azért került sor, mert a cég augusztusról októberre halasztotta robottaxijának bemutatását, ami aggodalmat keltett a befektetők körében.

A nagy hetes többi tagja ennél kisebb, de így is látványos veszteségeket élt meg,

  • az Nvidia 5,57, 
  • a Meta 4,11, 
  • az Alphabet 2,93, 
  • a Microsoft 2,48,
  • az Amazon 2,37, 
  • az Apple pedig 2,32

százalékot vesztett részvényei értékéből.

A nagy tech részvények együttes szakadása az elemzők szerint elsősorban a napközben közzétett CPI inflációs adatoknak köszönhető, azok ugyanis lényegi csökkenést mutattak a pénzromlás ütemét tekintve, 93 százalék felé tolva ezzel a szeptemberi Fed-kamatvágás valószínűségét. 

Ez véleményük szerint profitrealizálásra ösztökélte a befektetőket, akik a mesterségesintelligencia-ralin hatalmasat nyertek a tech részvények halmozásával, és helyettük olyan papírok felé fordultak, amelyek az alacsonyabb kamatkörnyezet nagy nyertesei lehetnek, például az építőipari vállalatok.

Mike O’Rourke, a JonesTrading vezető piaci stratégája a MarketWatchnak hozzátette

A nagy hetes teljesítményét eddig teljesen hidegen hagyták a magas kamatok, így a kamatvágás nem fogja megdobni a teljesítményüket.

A vérfürdős napot a technehéz Nasdaq 100 végül 2,22 százalékos mínuszban zárta, a tágabb Nasdaq index eközben 1,92 százalékos, az S&P 500 pedig 0,88 százalékos gödörbe került a nap végére, a Dow Jones 0,08 százalékkal viszont még erősödni is tudott.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.