BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre élesebben fordulnak a mesterséges intelligencia ellen a Wall Street-i elemzők – bajban az MI-részvények?

A tőkepiacok nagyjai hatalmasat kaszáltak a mesterséges intelligencia felfutásán az elmúlt másfél évben, most viszont elkezdték kongatni a vészharangot. Az MI potenciális jövőbeli haszna és a hozzá köthető infrastrukturális befektetések megtérülése is kérdésessé vált.

Annak ellenére, hogy az elmúlt másfél évben minden a mesterséges intelligencia (MI) térnyeréséről szólt a világ legnagyobb tőkepiacain, így a Wall Streeten is, a legnagyobb befektetési bankok elemzőinek egyre nagyobb része kezd szkeptikussá válni az MI valós potenciáljával kapcsolatban – derült ki a MarketWatch összeállításából.

3d,Rendering,Artificial,Intelligence,Ai,Research,Of,Robot,And,Cyborg
A mesterséges intelligencia a pénzügyi szektor alapkövévé válhat, ami veszélyes lehet, de közben óriási profitot várnak tőle / Fotó: Shutterstock
Hatalmasat mentek az MI-részvények az elmúlt másfél évben, de ideje lenne felébredni? / Fotó: Shutterstock

Gyűlnek az aggályok az MI-vel kapcsolatban

A szaklap a legnagyobb befektetési vállalatok friss elemzéseit összegezve azt találta, hogy az elemzői jelentések egyre nagyobb része kérdőjelezi meg, hogy az MI működtetése érdekében végrehajtott, több százmilliárd dolláros befektetések valóban megtérülnek-e a vállalatok, köztük a Microsoft, az Amazon vagy éppen az Alphabet által jelzett határidőben – sőt egyesek már azt is kétségbe vonják, hogy 

ezek a monumentális költések egyáltalán valaha megtérülnek.

A szkeptikusok talán leghangosabb szószólója, Jim Covello, a Goldman Sachs globális részvénykutatási üzletágvezetője egy friss jelentésben úgy számolt, a vállalatok a következő években könnyedén elkölthetnek akár ezermilliárd dollárt is különböző MI-vel kapcsolatos fejlesztésekre. Ám ezek szerinte már csak azért sem térülhetnek meg soha, mert az MI-nek ahhoz legalább akkora változást kellene hoznia a mindennapjainkba, mint anno a mobiltelefonok vagy az internet, erre pedig vajmi kevés esélyt lát.

A Barclays elemzői eközben nem elméleti oldalról, hanem a számok irányából közelítették meg a kérdést. Kutatásukból kiderül: az MI-infrastruktúra folyamatban lévő fejlesztései már önmagukban akkora extra kapacitást hoznak létre a piacon, ami 

12 ezer újabb ChatGPT-szintű program minden igényét ki tudná elégíteni,

azaz az újabb projektek elindítása csak a már amúgy is félelmetesen túlzónak tűnő kapacitásokat növelné tovább, aminek a szükségessége erősen kérdéses.

Túlértékeltek lehetnek az MI-részvények

A Citigroup elemzői pedig részvénypiaci oldalról fejeztek ki aggályokat a túlzott MI-mániával kapcsolatban. A nagybank szakértői rámutattak: a mesterségesintelligencia-részvények iránti érdeklődés eufóriájában félő, hogy sok befektető elvesztette a józan ítélőképességét a papírok valós potenciáljával kapcsolatban – véleményük szerint ugyanis az MI-rali középpontjában álló papírok, mint az Nvidia vagy az AMD, árfolyamai már igencsak szürreális magasságokba szöktek, ezért 

ezeken a részvényeken most már érdemes lenne profitot realizálni, mielőtt gond lesz velük.

A befektetési bank szakértői szerint nemcsak a csipgyártók, de a futamból közvetetten profitáló cégek, mint 

  • a Microsoft vagy éppen 
  • a Tesla

befektetői sincsenek biztonságban: ezek a papírok ugyanis az elemzők szerint még a Wall Street rózsaszínű szemüvegén keresztül is túlértékeltek már, a velük kapcsolatos növekedési kilátások pedig egyértelműen túlzók.

Az Nvidia részvényei 218 százalékkal erősödtek az elmúlt egy év során, míg a Microsoft papírjai 40 százalékkal kerültek feljebb ugyanezen idő alatt.

A Citi elemzői azonban az intéseik ellenére sem tanácsolják az ügyfeleiknek, hogy teljes egészében szálljanak ki az MI-részvényekből, sem azt, hogy fogadjanak ellenük – az óvatosságra azonban minden okuk megvan a befektetőknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.