BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresztülhúzhatja a Google zöldálmait a mesterséges intelligencia

Az adatközpontok túl sok áramot zabálnak, így a cég nem képes csökkenteni a karbonkibocsátását. Ám azt ígéri, hogy az MI majd ezt is meg fogja tudni oldani.

Noha a Google korábban célul tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra karbonsemlegesen fog működni, a mesterséges intelligencia (MI), illetve az ahhoz kapcsolódó adatközpontok áramfogyasztása keresztülhúzhatja a cég számításait. A Google kedden nyilvánosságra hozott környezeti jelentése szerint ugyanis a vállalat szén-dioxid-kibocsátása öt év alatt csaknem másfélszeresére nőtt.

Ceremonial Opening Of A New Google Cloud Data Center, mesterséges intelligencia, klímaváltozás
A mesterségesintelligencia-fejlesztésekhez rengeteg energiára van szükség / Fotó: Getty Images

A kibocsátások ráadásul a tavalyi évhez képest is nőttek 13 százalékkal, miközben a cég szerint az MI jövőbeni környezeti hatásainak megjósolása rendkívül nehéz. Kate Brandt, a Google fenntarthatósági vezetője pedig a Financial Times szerint arról is beszélt, hogy a 2030-as célkitűzés mennyire ambiciózus, ám jelezte azt is, hogy a közeljövőben a Google karbonkibocsátása tovább fog nőni. 

Beszélt továbbá arról is, hogy 

a technológia óriási lehetőségeket tartogat a klímamegoldások megtalálásában, ám azt nem árulta el, hogy ezt hogyan képzeli el. 

A Google MI-összefoglalói alapján ugyanis nem tűnik úgy, hogy erre különösebben sok lenne az esély, hacsak a ragasztóval pizzára rögzített sajt nem segít a kibocsátások csökkentésében valamilyen módon.

Dollármilliárdokat költenek a mesterséges intelligenciára a tech cégek

Az olyan technológiai óriások, mint a Microsoft, az Amazon és a Google, egyelőre több tízmilliárd dollárt fektetnek be az MI-be, és kéretlenül is igyekeznek a felhasználók torkán letolni, ami több szakértő aggályait is felkeltette a környezeti hatások miatt.

Májusban a Microsoft is hasonló adatokat hozott nyilvánosságra, a Windoes-gyártó karbonkibocsása harmadával nőtt 2020 óta. Ám a cég társalapítója, Bill Gates a múlt héten szintén amellett érvelt, hogy az MI segíthet megoldani a klímaváltozás problémáját.

Nem csak klímaszempontból gond, a hálózat sem bírja

Egyelőre azonban az adatközpontok áramigénye problémát okoz nemcsak a klímaváltozás, de az áramtermelés vagy épp az elektromos hálózat szempontjából is, így vannak olyan hangok is, hogy az amerikai áramfogyasztás növekedésével képtelen lesz lépést tartani a hálózat és az áramtermelés a következő két évben.

A számok mögé nézve az MI mögött álló adatközpontok fogyasztása még gyorsabban nő, így a Google ezeket is magában foglaló, energiához kapcsolódó kibocsátásai 37 százalékkal nőttek, igaz, a nagyobb részt kitevő ellátási láncokhoz kapcsolódó kibocsátás bővülése csak 8 százalékkal bővült. 

A vállalat adatközpontjainak a vízfogyasztása is nőtt 17 százalékkal.

A Google szerint a kibocsátás növekedése mögött részben több, tiszta energiával kapcsolatos projekt leállítása is áll, hiszen áramfogyasztása összesen csak 17 százalékkal nőtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.