BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öveket becsatolni: elnökválasztási kampány a tőzsdén

A Biden–Trump-vita felerősítette a piaci bizonytalanságot a Wall Streeten. Bár a historikus tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampányidőszak kiugró volatilitása ellenére, az év egészét tekintve nincs lényegi különbség a választási évek és az egyéb esztendők átlagos részvénypiaci teljesítménye között.

Komoly kihívást jelentenek a választások a befektetőknek. A közvélemény-kutatások megbízhatatlanok, és a meglepetésszerű piaci kilengések iránya nehezen előrejelezhető. Pár napja a francia választások hullámai söpörtek végig a párizsi tőzsdén, váratlan árfolyamdagályt hozva a túl pesszimista előre árazások után. Az idei évben mégis a Wall Street és a Biden–Trump-párharc áll az érdeklődés középpontjában.

Trump mindent vihet / Fotó: SAUL LOEB és TIMOTHY A. CLARY / AFP

A Biden számára katasztrofálisan végződött elnökjelölti vita után felerősödött az a várakozás, hogy Trump megnyeri az elnökséget, sőt, valószínűleg a kongresszust is. 

Meredeken beadták az amerikai államkötvényeket, miután nőtt a második Trump-adminisztráció valószínűsége.

 A befektetők arra fogadnak, hogy az adócsökkentésekre építő republikánus gazdaságpolitika növelheti a hiányt és az inflációt. A kincstári hozamok, amelyek akkor emelkednek, amikor a kötvényárak esnek, június 28-án kezdtek emelkedni, egy nappal a Biden elnök és Donald Trump korábbi elnök közötti vita után. Trump ugyanis széles körű ígéreteket tett az adók csökkentésére, s vámemeléseket is kilátásba helyezett. A piac főként arra összpontosít, hogy a 2017-es adótörvény mekkora része veszti hatályát a jövő év végén. Sokan arra számítanak, hogy a republikánusok által irányított Kongresszus és Fehér Ház az adótörvény minden elemét kiterjesztené, közel 4 ezermilliárd dollárral csökkentve a következő évtizedre tervezett bevételeket.

Csupán a most 21 százalékos társasági adókulcs ügye egy ezermilliárd dolláros kérdés az amerikai elnökválasztási kampányban. A demokraták 28 százalékot akarnak, a republikánusok 15 százalékot. Minden egyes százalék 130 milliárd dollárt jelent. Nem véletlen, hogy a nagyvállalatok több tízmillió dollárt költenek lobbira.

Biden elnök csak az évi 400 ezer dollár alatt kereső háztartások adókedvezményét akarja kiterjeszteni, lehetővé téve az adóemelést a küszöb felett lévők számára. 

 

Választási években kiugró a volatilitás, az S&P 500 határidők a választás éjszakáján zuhantak be 

Historikus tapasztalatok szerint

 megszokott a részvények kiugró volatilitása a választási években.

Érdekes, hogy a széles piacot leképező S&P 500 index határidős jegyzése 2016-ban, amikor Donald Trump győzött, a választás éjszakáján zuhant a mélybe, ám ezt meredek felívelés és emelkedő trend követte.  

Jellemző, hogy ahogy a bizonytalanság elmúlik, a részvények emelkedéssel zárják a választási éveket. Érdekes módon, az év egészét tekintve nincs nagy különbség a részvények átlagos teljesítménye között azokban az esztendőkben, amikor választásokat tartanak, és azokban, amelyekben nincs elnökjelölti versenyfutás.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.