BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Powell hárítja a júliusi kamatvágásról szóló spekulációkat

A Fed elnöke nem hajlandó előzetes jelzéseket küldeni, a júliusi kamatvágás esélye most mindössze hét százalék, de néhány elemző fejébe már befészkelte magát ez a lehetőség.

Tovább titokzatoskodik Jerome Powell. Bár a Fed elnöke elismerte, hogy az infláció és a gazdasági aktivitás nagyjából a jegybankárok várakozásai szerint alakul, de még mindig korainak tartja a júliusi kamatcsökkentési várakozásokat. A Wall Street hónapok óta tűkön ül, különösen mióta az EKB júniusban megtette az első lépést, s Christine Lagarde kielőzte amerikai kollégáját – igaz, megőrizte héja alapállását.

FED, Federal Reserve
Mindig az adott ülésen döntenek a kamatról – hangsúlyozza Jerome Powell Fed-elnök / Fotó: AFP

Az idei első negyedév nem volt túl biztató, de a második negyedévben a bejött három inflációs adat, beleértve a múlt hetit is, némileg növeli a bizalmat 

– idézte a Bloomberg hírügynökség Powell hétfőn, a washingtoni Gazdasági Klubban tartott háttérbeszélgetésen elhangzott szavait. Powell azonban nem volt hajlandó megmondani, hogy ezek az adatok indokolnák-e a kamatlábak csökkentését a Fed július 30–31-én esedékes ülésén. 

A The Wall Street Journal szerint a befektetők arra számítanak, hogy a központi bank majd csak a szeptemberi ülésén kezdi csökkenteni a kamatlábakat. 

Powell határozottan kijelentette, hogy nem fog semmilyen előzetes jelzést küldeni, 

mert a döntéseket mindig az adott ülésen hozzák meg. Ám a tőzsdei lap arra is felhívta a figyelmet, hogy néhány elemző a magánszektorból már felvetette a júliusi kamatvágás lehetőségét is, tekintettel a kedvező makroadatokra. 

Egy pénteki interjúban Austan Goolsbee, a chicagói Fed elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kamatlábak stabilan tartása hozzájárulhat az indokolatlanul szigorú monetáris politikai irányvonalhoz, mivel 

minden hónapban, amikor az infláció csökken, az inflációval korrigált referenciakamat emelkedik.

A Fed nagyjából egy éve tartja a hitelfelvételi költségeket közel két évtizedes csúcsukon. A jegybank célja a 2 százalékos infláció, ám ezt anélkül kívánják elérni, hogy indokolatalanul nagy károkat okoznának a munkaerőpiacon. Vagyis a Fed a sokat emlegetett puha landolásra törekszik. 

A Fed irányadó rátája
Puha landolásra törekednek a jegybankárok

Az utóbbi időben a munkanélküliségi ráta fokozatosan emelkedett, vagyis egyre több jele van annak, hogy ideje lenne kamatot vágni. A Fed egyébként kettős mandátummal rendelkezik: az árstabilitás és a maximális foglalkoztatás is cél, de a 2021-es extra árnyomás az infláció elleni küzdelmet helyezte előtérbe.

Jerome Powell hétfői megnyilatkozása előtt a júliusi kamatvágás esélye a határidős árazás alapján 13 százalékos volt, míg utána már csak 7 százalékos.

A Federal Reserve elnöke a Trump elleni merényletre is kitért a hétfői beszélgetésen. Mint mondta, a politikai erőszaknak nincs helye az amerikai társadalomban, s ezt a leghatározottabban elítéli. Trump visszatérésével Powell is menni kényszerül, az exelnök  határozottan és folyamatosan bírálta a monetáris politika első számú alakítóját az amerikai gazdasági növekedés visszafogása miatt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.