BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reagált a francia tőzsde és az euró a választási eredményekre

Az euró erősödött, a határidős európai részvények pedig emelkedtek. A francia CAC40-index határidős ügyletei nyitáskor 2,8 százalékkal emelkedtek.

A francia választások eredménye megegyezett a várakozásokkal, a jobboldal erőteljes győzelmével ért véget az első forduló. Miután e térne meglepetés nincs a tőzsde nyitása előtt a Bloomberg elemzői azt valószínűsítették, hogy komolyabb elmozdulások nem várhatók a tőzsdén.

Election Night With Marine Le Pen
Fotó: Cyril Marcilhacy

Az euró erősödött, a határidős európai részvények pedig emelkedtek, ahogy a kereskedők megemésztették a történéseket, amelyek arra utalnak, hogy Marine Le Pen jobboldali pártja kisebb fölénnyel nyeri meg a francia parlamenti választások első fordulóját, mint azt egyes közvélemény-kutatások jelezték.

Az uniós közös valuta  0,4 százalékkal 1,076  dollárra emelkedett hétfőn reggel 739-kor Párizsban, ami június 18-a óta a legmagasabb napközbeni érték. Az Euro Stoxx 50 indexen – ahol a francia részvények 40 százalékos súlya van –  1,9 százalékkal emelkedtek a kontraktusok. A határidős francia kötvények feljebb emelkedtek, még akkor is, amikor a német és más globális piacokon eladtak.

Euro Edges Higher in Early Trading After Initial Projections | Uncertainty to remain high ahead of second round of votes
Fotó: Bloomberg

Az első előrejelzések szerint Le Pen pártja Emmanuel Macron elnök centrista szövetsége és a baloldali Új Népi Front előtt áll – de valószínűleg kevesebb szavazattal, mint amennyire a július 7-i második szavazási forduló után szüksége van az abszolút többség biztosításához.

A befektetők attól tartanak, hogy Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülés erős szereplése megnövelné az expanzív fiskális politika esélyeit, élesen fókuszba hozva az ország felduzzasztott költségvetési számláit, és tovább rontja a közös valuta kilátásait.

Öt közvélemény-kutató társaság elemzése szerint az Nemzeti Tömörülés a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti. A Bloomberg pénteki utolsó közvélemény-kutatása 36,2 százalékot érhettek el. A francia Belügyminisztérium hétfő reggel tette közzé, hogy a Nemzeti Tömörülés 33 százalékot ért el, a Baloldali Új Népfront 28 százalékot, Emmanuel Macron pártja pedig alig 20 százalékot ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.