BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spekulációs lázban égnek a tőzsdék Trump miatt

Gyanúsan „betrumpolódtak” a piacok, pedig a kampány hosszú hónapjai még számos fordulatot és persze gyilkos volatilitást hozhatnak. Vagyis a korai pozíciókból simán kiüthetik a remegő kezű befektetőket.

A világ legnagyobb kaszinója, a tőzsde végre megtalálta nyári elfoglaltságát. Máskor hosszú sziesztákkal araszolgatna a piac a klasszikus uborkaszezonban. Ugye ilyenkor rendesen csak a függők játszanak a tőzsdén, meg azok a szerencsétlenek, aki annyira rosszul pozicionálták magukat az első fél évben, hogy még nyaralni sincs pénzük. Nem így az idei nyáron, amikor Trump-spekulációktól hangos a Wall Street. De a reggeli hírlevekben még a közép-európai kis börzék brókerei is a Trump-érára való bespájzolásra biztatják a kánikulától szenvedő ügyfeleiket. Máris eluralkodott az „aki lemarad, kimarad” érzés. Bármily csalfa tanácsadó is a FOMO, mégis érdekes, hogy milyen piacok aratnának egy Trump-ralin.      

Former president Donald Trump is making a statement after the guilty verdict at Trump Tower in New York City, USA, on May 31, 2024. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az elnökjelölti vita és a merényletkísérlet után „betrumpolódott” a piac / Fotó: AFP

Már az ázsiai tőzsdéket is elérte a Trump-láz 

A regionális okostojások már a győztes és vesztes országokat és szektorokat listázzák arra az esetre, ha Donald Trump nyerné az amerikai elnökválasztást. Az elméleti kiindulópont, hogy Trump szigorú kereskedelmi politikája meg a beígért drasztikus vámemelés elsősorban az ázsiai gazdaságokat sújthatja. A Bloomberg összeállítása szerint

a legfőbb vesztes Kína lehet, 

melyet Trump kiemelt vámmal korlátozna. Trump győzelme esetén sok múlik azon, hogy az Európai Unió is csatlakozik-e az amerikai büntetővámokhoz. Tajvan és Dél-Korea, melyek nagymértékben függenek a félvezetők és más technológiai termékek exportbevételeitől, szintén romló kilátásokkal számolhatnak.  

Míg 

India potenciális haszonélvezője lenne Trump győzelmének, 

mert gazdasága nem függ oly mértékben az exporttól.  Ahogy Homin Lee, a Lombard Odier vezető makrostratégája fogalmazott: India gazdasága viszonylag védett a kereskedelmi sokkoktól, mert csak kis része termel a globális árupiacra, s kevésbé van kitéve a Kínával kapcsolatos kockázatoknak. Anand Gupta, az Allianz Global Investors portfóliómenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy Indiának hagyományosan jók a kapcsolatai az Egyesült Államokkal. 

Kakukktojásnak számít Japán,

mely a globális kereskedelemre is kevésbé érzékeny, másfelől pedig az Egyesült Államok fontos ázsiai szövetségese, vagyis a szigetország esetében a kockázatok elenyészők. Sőt, a kissé megkopott technológiai nagyhatalom újra régi fényében ragyoghat, ha Tajvan és Dél-Korea kilátásai romlanak. 

Délkelet-Ázsiában Vietnám a textilipari és faipari, míg Malajzia az elektronikai ellátási láncok eltolódásából profitálhat, ha Kína szerepe csökken. 

Veszélyes játék a FOMO

A Biden elnök számára katasztrofálisan végződött tévévita és a Trump elleni szerencsés kimenetelű merénylet után szinte „betrumpolódtak” a piacok.  Most mindenki a korábbi republikánus elnök győzelmére spekulál, amit alátámaszt az adócsökkentésekben érdekelt nagyvállalati lobbi kampánya. Ám ez papírformának tekinthető. Sokkal érdekesebb, hogy a hagyományosan demokrata érzelmű Szilícium-völgyben a startupokból álló Little Tech szektor Trump mellé állt, így jelentős tábor sorakozott fel a republikánusokat támogató Elon Musk és a PayPal maffia néven emlegetett cégcsoport mögé.  

A határidős jegyzés legnagyobb kilengése a választás éjszakáján volt 

 

Ám régi tapasztalat a tőzsdén, hogy ha minden pozíció egy helyen halmozódik, ha már mindenki egy irányba fordult, akkor valahol másutt indítják az igazi ralit.

Egyelőre a Wall Streetet még nem győzte meg Donald Trump , és a széles piac nyereségének javát adó Big Tech is a demokratákat favorizálja. A voksolásig még hosszú hónapokat kell várni, s a történelmi tapasztalatok szerint csak két dolog biztos az elnökválasztások éveiben: az egyik az őrült volatilitás, a másik, hogy végül úgyis belesimul a piac a többi esztendőben megszokott trendbe.

Összességében az óvatos szurkolás ajánlott. Pláne hogy a téteket ösztönző brókereknek semmi sem drága, nekik csak az a fontos, hogy végre egy kis forgalom legyen a tikkasztó nyári piacon. A jutalék meg nem függ az ügyfél eredményétől. És egy volatilis piacon a korai pozicionálás éppoly drága lehet, mint a lemaradás.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.