BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi átalakulás indult a Wall Streeten – a mostani nagy cégek lehetnek a vesztesek

A szeptemberi kamatcsökkentés délibábja felértékeli a kisebb és ciklikusabb részvényeket, míg a nagy technológiai cégekre tett fogadások hirtelen apadni kezdtek.

Örök dilemma a tőzsdén a Magnificent Sevennek (Nagy Hetes) nevezett vállalatcsoport (a Google-anyavállalat Alphabet, az Amazon, az Apple, a Facebook-szülő Meta, a Microsoft, az Nvidia és a Tesla) sorsa. Többször temették már ezt a részvénypaklit, mely jobb időszakokban a hátán viszi a széles piacot. Most ismét a rotáció van napirenden, miután nagyot botlott a Nagy Hetes. 

The,Magnificent,Seven,,7,Of,Largest,Us,Tech,Companies,,Logos, Magnificent Seven
Nem először temetik a Nagy Hetest / Fotó: Shutterstock

A kis kapitalizációjú részvényeket leképező Russell 2000 index egy hét alatt olyan különbséggel verte a széles piacot leképező a S&P 500 indexet, amire negyven éve nem volt precedens. A kis kapitalizációjú részvények indexe 1,7 százalékot emelkedett a múlt héten, ezzel 7,8 százalékos emelkedés az idei teljesítménye, míg az S&P 500 2 százalékot esett, 15 százalékra csökkentve nyereségét. A befektetők értetlenül állnak a változások előtt. 

Vajon mi lehet a mögöttes ok?

Talán a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásainak változása?  Vagy már Donald Trump újabb elnökségére készül a Wall Street? Esetleg Biden visszalépése növelte a bizonytalanságot? De az sem kizárhazó, hogy a technológiai részvények és a mesterséges intelligenciához kötődő papírok egyszerűen túlvettek lettek.   

Most a befektetők azon töprengenek, hogy a nyertesek és vesztesek átrendezése pusztán korrekció, vagy új trendről van szó, és 

nyakunkon az újabb történelmi léptékű rotáció. 

Tavaly, amikor a Fed folytatta a kamatemelést, hogy megszelídítse az inflációt, majd idén magasan tartotta a kamatszintet, a befektetők a megaméretű vállalatok részvényeinek vásárlását tartották biztonságosnak. Pláne, hogy épp a gigászok profitáltak a mesterséges intelligenciából is. A piac közben gyanakodva figyelte a kisebb és ciklikusabb vállalatok részvényeit, amelyek különösen érzékenyek a magasabb finanszírozási költségekre és arra a kockázatra, hogy a központi bank kamatemelései recesszióba taszítják a gazdaságot.

 

Aztán július 11-én egy meglepően hűvös inflációs jelentés mindent megváltoztatott. A befektetők immár biztosra veszik a szeptemberi kamatvágást. Most egymással versengve apasztják a technológiára tett fogadásokat.
 

Ki profitál abból, ha csökkennek a hitelfelvételi költségek?

 - kérdi Raheel Siddiqui, a Neuberger Berman vezető befektetési stratégája, aki a választ is megadja: a kisvállalatok és a gyengébb játékosok.

Azért nem eszik olyan forrón a kását. A piac most különös figyelemmel kíséri a gyorsjelentéseket. A rotáció fenntarthatóságához ugyanis elengedhetetlen, hogy az egyes vállalatok eredményei és előrejelzései megerősítsék azt a nézetet, hogy a kisebb és ciklikusabb vállalkozások készen állnak a piaci térnyerésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.