BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint nagyot álmodott a tőzsde fenegyereke

Bill Ackman már veszített és nyert is ötmilliárd dollárt a tőzsdén. Most 25 milliárd dolláros kibocsátást remél és a széles piaci S&P 500 indexkosárba álmodja a Pershing Square befektetési alapot.

Meglepte a piacot Bill Ackman milliárdos, hogy tőzsdére vinné a befektetési alapját. Most újabb szenzációval szolgált: 25 milliárd dollárt vár a jövő heti elsődleges részvénykibocsátástól (IPO). Ezzel a Pershing Square a legnagyobb ilyen típusú nyilvános ajánlattételt jegyezné a Wall Streeten. Ráadásul Ackman azt reméli, hogy a Pershing Square USA egy nap bekerülhet az S&P 500 index kosarába.

2023 CSHL Double Helix Medals Dinner
A Pershing Square 16,3 milliárd dollár nettó vagyont kezel / Fotó: Patrick McMullan

Magától értetődő a grandiozitás egy fedezeti alapkezelőből lett internetes csirkefogónál

– fogalmaz némi malíciával a Wall Street Journal. Hozzátéve: tervei megvalósításához Ackmannak a közösségi médián őt követők egész légióját kellene meggyőznie az igazáról.

Padlóról kelt fel a fenegyerek, miután kilencet számoltak rá 

Korábban elképesztő hullámvölgyek és tarajok jellemezték Bill Ackman karrierjét. Például 2015-ben nagyon hitt egy éppen halálspirálban lévő részvénypiaci befektetésben a Valeant Pharma kapcsán. Másfél-két év alatt közel ötmilliárd dollárt és a befektetett tőke 94 százalékát bukta el. Akkor minden pozícióját zárta, s 

a maradék 300 millió dollárból újraépítette befektetői karrierjét.

Majd a pandémiához kapcsolódó fedezeti ügyleteken ötmilliárd dollár nyereséget könyvelt. Alapja évesített hozama 2018 és 2023 között 31 százalék volt, duplája a széles piacot leképező S&P 500 osztalékokkal együtt számított évesített hozamának. 

Április végén a Pershing Square 16,3 milliárd dollár nettó vagyont kezelt. A céget azért vezetik parkettre, mert forrásra van szüksége, hogy további milliárdokat fektethessen kockázatos eszközökbe. 

Jelenleg a portfóliója olyan alulértékelt cégektől túlsúlyos, mint a mexikói Chipotle vagy az amerikai Universal Music Group. De a Netflix is azután ment nagyot, hogy Ackman bevásárolta magát. 

Talán csak manipuláció a 25 milliárdos célkitűzés

A mostani IPO kilátásait nehéz megítélni. Mert vannak arra utaló jelek, hogy a 25 milliárdos várakozást visszavágják. Az elmúlt napokban egyes befektetők olyan tájékoztatást kaptak, hogy a kibocsátást 10 milliárd dollárban maximálják. Erre mondják a régi Wall Street-i motorosok, hogy ez elég közismert kibocsátói stratégia: nagy kerettel indítanak, amit az utolsó napokban lefaragnak, hogy a befektetőkben a szűkösség érzetét keltsék, majd 

a munka dandárját elvégzi a mesterségesen előidézett tolongás.  

Elemzők arra emlékeztetnek, hogy Ackmannak kulcsfontosságú az amerikai siker, mert Európában kínos diszkonttal forog az alapja.

Aktivista befektetőből lett a közösségi média keresztes lovagja

Ackman aktivista befektetőként szerzett hírnevet, majd afféle keresztes lovag lett a közösségi médiában, ahol az elnökválasztástól, az egyetemi tüntetésekig mindenről véleményt nyilvánít. 1,3 millió követője van az X-en, s csak az elmúlt hónapban több mint 500 alkalommal posztolt.

Van egy kultusza, kétségtelen

– mondta Erik Herzfeld, aki a Thomas J. Herzfeld Advisors butik befektetési cég elnöke, hozzátéve: már egy 5-10 milliárd dolláros IPO is siker lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.