BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagárak: nem várt helyen okozhat kellemes hatást Trump győzelme

A nagy amerikai bankházak elemzői olyan forgatókönyvek olajpiaci hatását vizsgálták, melyekben Trump 10 százalékos átfogó vámot vet ki az összes importárura, amire más országok hasonló mértékű megtorló illetékkel válaszolnak. Az olaj árát – ami az üzemanyagárakat is meghatározza – a republikánus jelölt „medvepiaci” kockázatai szoríthatják le, ám Irán iránt táplált ellenszenve és egy újabb szankciós politika akár meg is támaszthatná a kurzust.

A Wall Streeten egyre általánosabb a nézet, hogy Donald Trump volt amerikai elnök választási győzelme csökkentené az olajárakat. A Goldman Sachs és a Citigroup jelentésben elemezte a republikánus jelölt által beígért 10 százalékos vám világgazdasági hatásait.

MOL
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ha az amerikai vámok súlyosan érintik a világgazdaságot, akkor akár hordónként 11–19 dollárral is eshet az olaj ára jövőre

– írta Daan Struyvena, a Goldman olajkutatási vezető elemzője. Szerinte, Trump újraválasztása lefelé mutató kockázatokat jelentene a nyersolaj hordónkénti 75 és 90 dollár közötti várható ártartományára nézve.

A Wall Street-i bankház elemzői olyan forgatókönyvet vizsgáltak, amelyben Trump 10 százalékos átfogó vámot vet ki az összes importárura, amire más országok hasonló mértékű megtorló illetékkel válaszolnak. Ráadásul, a republikánus jelölt azt is mondta a kampányban, hogy Kínát 60 százaléktól 100 százalékig terjedő büntetővámmal sújtaná.
Míg Eric Lee, a Citigroup elemzője úgy véli: 

egy újabb Trump-adminisztráció medvepiaci kockázatokat hordozna,

különös tekintettel a külkereskedelmi, az olajpiaci és a gázpolitikára, valamint az OPEC+ kartrellre gyakorolt hatására.

Az amerikai termelés már csúcsra van járatva

Mindkét bank hozzátette azonban, hogy Trump politikája az olajárakat is megtámaszthatja, ha megújítja az iráni olajexport elleni fellépést, amit már az első elnöki ciklusában is láthattunk. Akkor a volt elnök a „maximális nyomás” stratégiáját alkalmazta, hogy megpróbálja újratárgyalni a Teheránnal kötendő atomegyezményt, ám törekvése végül kudarcot vallott. 

A Goldman előrejelzése szerint az iráni kitermelés napi 1 millió hordóval csökkenhet Trump második ciklusa alatt. Az OPEC+ más exportőrei azonban valószínűleg megpróbálják pótolni a hiányt, s az olajárak növekedését nagyjából 9 dollárra korlátoznák hordónként.

Bár Trump ígéretet tett az amerikai olajtermelés megerősítésére, a banki elemzők arra emlékeztetnek, hogy az amerikai olajtermelés már most is csúcsra van járatva. Úgy tűnik, Trump hiába pártolja az olajipart, ennek termelésnövelő hatása korlátozott. 

Az év elején a Citigroup azt jósolta, hogy Trump győzelme megerősítené a bank prognózisát, hogy 2025-ben hordónként 60 dollárra süllyedhet az olajár. Ezzel szemben a Sanford C. Bernstein elemzői januárban azt jósolták, hogy az olajárak erősödhetnek a Trump-kormányzat idején, amennyiben Iránt szankcionálják.

Spekulációban nincs hiány

Se vége, se hossza a Donald Trump újabb elnökségével kapcsolatos spekulációknak. Annyi bizonyos, hogy a Big Tech tart Trumptól, ellenben a Little Tech szereti a volt elnököt. A tőzsdei elemzők egy költekező republikánust látnak benne, aki a szintén pénzt szóró Bidennél is könnyelműbb. A Wall Street nagyban spekulál az újabb Trump-éra piaci anomáliáira. A regionális okostojások már Ázsiát is felosztották vesztes és nyertes piacokra, ha Trump lenne az elnök. Míg az európai szövetségesek előre rettegnek Trump leendő alelnökétől. A Wall Street Journal már Trump kormányzati stílusát is latolgatta, s arra jutott, hogy egy második ciklusban saját stábja sem tudná megfékezni Trumpot. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.