BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
New,York,,Ny,,Usa,-,July,9,,2022:,Apple,Logo

Az Apple-t is elérte a szilícium-völgyi elbocsátási hullám, amiben az MI is ludas

Jóllehet nem küldenek el sok embert az iPhone-gyártótól, mégis feltűnést keltett az eset. Egyrészt ugyanis éppen az Apple aranytojást tojó szolgáltatási ágazatát érinti a létszámcsökkentés, másfelől idén már nem ez az első eset, amikor megrostálja munkavállalóit a technológiai óriás.

Az Apple-től ritkán látott lépésre szánta el magát az iPhone-gyártó vezetősége, mintegy 100 munkahelyet szüntetnek meg a vállalat digitális szolgáltatásokért felelős üzletágában, ami a bennfentesek szerint a kritikus fontosságú szegmensen belüli szerkezeti átalakításokra utal – írja a Bloomberg.

New,York,,Ny,,Usa,-,July,9,,2022:, Apple ,Logo
Elbocsátásokra kényszerül az Apple is / Fotó: Shutterstock

Az Apple viszonylag ritkán dönt leépítésekről

A vállalat kedden tájékoztatta a döntésről az Eddy Cue alelnök szolgáltatási csoportjának különböző egységeiben dolgozó érintett alkalmazottakat – szivárgott ki a vállalat berkeiből.

Noha az elbocsátások 

  • néhány mérnöki pozíciót is érintenek, 
  • a legnagyobb leépítés az Apple Books alkalmazásért
  •  és az Apple Bookstoreért felelős csapatot érintette, 

ám más szolgáltatási ágazatoktól is küldtek el embereket, például az Apple Newst működtető gárdától is.

Az Apple Books a vállalati pletykák szerint veszített a jelentőségéből, bár még rendelhetnek hozzá új funkciókat. Az Apple News viszont az elbocsátások dacára továbbra is központi jelentőségű – mondták.

Az elbocsátások viszonylag ritkák az Apple-nél, ám éppen idén már a negyedik hullámot hajtják végre. Év elején több száz dolgozót bocsátottak el, amikor leállították az önvezetőautó-projektet, valamint a microLED-es kijelzők gyártásának beindítását is levették a napirendről. Mindamellett egy komplett San Diegó-i kollektívát is szélnek eresztettek.

Az iPhone-gyártó még mindig kismiska az elbocsátásokat tekintve

Az újabb elbocsátások azért keltettek feltűnést, mert a szolgáltatások hajtották általában az Apple növekedését az elmúlt években. A legutóbbi pénzügyi évben már az árbevétel több mint 22 százaléka származott innen, szemben az egy évtizeddel ezelőtti kevesebb mint 10 százalékkal, és így az ágazat értékesítései tompították a készülékek iránti időnként lanyha keresletet.

Az alkalmazottaknak egyébként 60 napot adtak, hogy másik állást találjanak az Apple-n belül, mielőtt felmondanának nekik.

Az iPhone-gyártó mindazonáltal a felmondásokat tekintve még mindig kismiska szilícium-völgyi társaihoz képest. Néhány cégnél ugyanis sokkal nagyobb számban bocsátják el a munkatársakat, mivel a növekedés lassulásával és a mesterséges intelligenciára való átállással küszködnek. A Cisco Systems például körülbelül 7 százalékkal vágta vissza munkavállalói létszámát idén, míg az Intel több mint 15 százalékkal.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.