BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bennfentes kereskedelem miatt bírságolt az MNB, de feljelentést is tesz

A Waberer’sről tudott meg bennfentes információkat egy magánszemély, amelynek alapján több ügyletet is kötött. A bennfentes kereskedelmet többször is elkövette a megbírságolt személy.

Feljelentést tesz és 15 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bennfentes kereskedelem miatt – közölte szerdán a jegybank.

Photo,Of,Successful,Businessman,And,Businesswoman,Handshaking,After,Striking,Deal, bennfentes kereskedelem
A bennfentes kereskedelem bűncselekmény / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az MNB vizsgálata feltárta, hogy a magánszemély bennfentes információk birtokában adott le Waberer’s-részvények vásárlására tőzsdei megbízásokat, megsértve ezzel a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelem tilalmáról szóló rendelkezéseit.

A Waberer’s szerint is bennfentes információk voltak, amit a megbírságolt használt

A kérdéses személy ugyanis a vizsgált megbízások és ügyletkötések előtt olyan információkhoz fért hozzá, amelyekből összességében egyes, a kibocsátóval kapcsolatos és a nyilvánosság számára nem elérhető információkra és ezek között bennfentes információkra következtethetett. Ezután pedig négy alkalommal kereskedett a nyilvánosság számára nem elérhető, bennfentes információk birtokában, noha azokat maga a Waberer’s is bennfentes információnak minősítette és akként is kezelte.

A jegybank arra is felhívja a figyelmet, hogy bennfentes információnak számít minden olyan közvetlenül vagy közvetve egy vagy több kibocsátóval, illetve egy vagy több pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, 

amelyet nem hoztak nyilvánosságra, és amely nyilvánosságra kerülése esetén valószínűleg jelentős hatást gyakorolna a pénzügyi eszköz árára. 

A tőkepiaci törvény és a MAR tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött, bennfentes kereskedelemnek minősülő ügyleteket.

A bennfentes kereskedelemhez elég, ha csak a nem nyilvános információk egy-egy részletét ismerjük

Az MNB kiemelte azt is, hogy a bennfentes kereskedelem megvalósításához még az sem szükséges, hogy a tettes a bennfentes információ valamennyi részletét aprólékosan ismerje, elég annyi is, ha egy-egy olyan főbb, árfolyamérzékeny momentumot ismer, amely a nyilvánosság számára nem elérhető.

A piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatában az MNB megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését, és 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki vele szemben. A bírságösszeg meghatározásakor 

a jegybank súlyosbító körülménynek vette, hogy a magánszemély több alkalommal (vagyis több bennfentes információ alapján, és több kereskedési napon) valósított meg bennfentes kereskedelmet, 

valamint azt is, hogy a Waberer’s-részvényekkel a Prémium kategóriában kereskednek, és szerepelnek a BUX ésa  BUMIX indexkosarakban. Az MNB mindemellett feljelentést is tesz bennfentes kereskedelem gyanúja miatt.

A jegybanki közleményből az nem derül ki, hogy a megbírságolt személy pontosan milyen információkhoz jutott hozzá, és a kérdéses ügyletek mikor történtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.