BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kocsonyaként remeg a forint az MNB kamatdöntése előtt, az elemzők sem tudják, hogy határoz majd a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa vagy szinten tartja az irányadó kamatot, vagy 25 bázisponttal enyhíti a rátát – vélik az elemzők, de nem tudni, melyik várakozás bizonyul majd helyesnek, ugyanis mindkét forgatókönyv mellett szólnak érvek, nem is kevés. A forint gyenge oldalát mutatja a döntést megelőzően, 395 felé csúszik az euró-kereszt.

Találgatják a piacon, hogy milyen döntést hoz majd ma 14 órakor az MNB monetáris tanácsa, az elemzők ugyanis megosztottak a 25 bázispontos kamatvágás és az irányadó ráta szinten tartása között. Ez a bizonytalanság pedig a parketten is meglátszik: a BÉT blue chipjeinek többsége mínuszban kezdte a napot, a forint pedig hasonló cipőben jár, a dollárral és az euróval szemben is értékvesztést mutatott a hazai deviza a reggeli órákban.

Assortment,Cash,Of,Hungarian,Forints,,Providing,Detailed,View,Of,Their
befektetési alap
forint
Kíváncsian várják a piacok az MNB kamatdöntését, gyenge oldalán mozog a forint / Fotó: Shutterstock

Kérdéses az MNB kamatdöntésének kimenetele

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az irányadó kamat 25 bázispontos csökkentését és a ráta változatlanul hagyását is alá lehet támasztani valamilyen makrogazdasági adattal. Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza lapunknak úgy fogalmazott

Az elmúlt hónapban 3 olyan dolog is történt, ami a mostani kamatcsökkentés ellen szól.

A szakértő kiemelte: mivel

  • a júliusi inflációs adat a jegybanki célsáv fölött volt, 4,1 százalékon állt meg,
  • a forint árfolyama kifejezetten gyengén alakult,
  • és a nemzetközi piacokon is turbolens folyamatok indultak meg,

ez a csokor együttesen a kamatcsökkentéssel szemben szól.

Árokszállási Zoltán, az MBH Bank Elemzési Centrumának vezetője ezzel szemben az MNB monetáris enyhítése mellett foglalt állást. Véleménye szerint az egyre inkább erősödő, sőt, jelenleg már gyakorlatilag biztosnak tekinthető szeptemberi amerikai kamatvágás forgatókönyve megnyitja a további kamatvágás útját a hazai jegybank előtt is, és az is látszik, hogy 

nemcsak a magyar, de a tengerentúli és kínai gazdasági növekedési kilátások is romlanak, 

ezen tényezők eredője pedig véleményük szerint a 25 bázispontos kamatvágás mellett szól.

Minek örülne a forint?

A magyar fizetőeszköz számára az a legideálisabb forgatókönyv, amiben az MNB ma még nem csökkenti tovább az irányadó rátáját, hanem kivárja a Fed szeptemberi lépését, és az azt követő ülésén folytatja majd csak a monetáris enyhítési dömpingjét. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a dollár kamattámasza csökken, ami valamelyest gyengíti a zöldhasút, ezzel párhuzamosan erősíti a forintot – enyhítve ezzel a mai vágás egyik kockázati tényezőjének, az árfolyamstabilitás elvesztésének jelentőségét.

A forint árfolyama pedig ugyan az elmúlt hetekben kifejezetten erősnek tűnt, 

a dollárral szemben például féléves csúcsra is futott nemrég, az euróval szembeni reláció már távolról sem tűnik ennyire meggyőzőnek. Az euró-kereszt ugyanis az elmúlt egy hónapban 1 százalékkal feljebb került, a négy hete látott 390-es szintről a jelenlegi 394,7-es vonal környékére, a trend pedig az elmúlt napokban sem javult látványosan, sőt, a kurzus közel fél százalékot gyengült az elmúlt pár napban – ez pedig okozhat aggodalmat a jegybankárok számára.

Az MNB-nek pedig ugyan hivatalosan nincs árfolyamcélja, a jegybank lépései mégis egyértelműen azt mutatják, hogy az euró 400-as lélektani határ felé csúszását elkerülnék, ha lehet – ez pedig egy erős érv lehet a mai kamatvágás elhalasztása mellett.

A jegybank ma 14 órakor teszi közzé döntését, 15 órától pedig Virág Barnabás, az MNB alelnöke sajtótájékoztató formájában fejti majd ki a döntés hátterét – utóbbit a Világgazdaság élőben közvetíti majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.