BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hatották meg a piacot a BIF remek számai

Hiába számolt be jócskán bővülő bevételről és megugró profitról a BIF, a részvény még egy százalékot sem pattant a hírre.

Az idei első fél évben 3801 millió forint adózás előtti eredményt ért el a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF). A bázisév ugyanezen időszakában az adózás előtti eredmény 2637 millió forintot tett ki. Míg a befektetési célú ingatlanok valós értékelésének hatásával korrigált adózás előtti eredmény 4377 millió forintra nőtt az első fél évben, ami 43 százalékos növekedés éves alapon. A részvény árfolyama 0,76 százalékot emelkedett a hírre.

Bővült a bevétel, nőtt a profit / Fotó: Róka László / MTI

Az idei év első felében a konszolidált 

értékesítés nettó árbevétele

összesen mintegy 6327 millió forintot tett ki a bázisidőszaki mintegy 4058 millió forinttal szemben, s a növekedés 56 százalékos. 

A bevételek növekedésében meghatározó szerepet játszott egy még 2021 utolsó negyedévében megkötött telekértékesítési szerződés tárgyidőszakban történt számviteli realizálása, ami önmagában 1169 millió forintos tétel volt. Jelentős növekedés volt tapasztalható a bérbeadásból származó és az üzemeltetésidíj-bevételek esetében is, melyek 30 százalékkal emelkedtek, főként az év elején érvényesített indexált áremeléseknek és a BIF Tower bérbeadásához kapcsolódó bevételeknek köszönhetően. Továbbá a konszolidált árbevételt növelte a Harsánylejtő Kft. által 2024. május 9-én megvásárolt és a konszolidációs körbe bevont Marischka Kft. időszakos árbevétele is. Az év első felében elért konszolidált értékesítési 

nettó árbevétel 79 százalékát a bérleti, parkolási, üzemeltetési díjbevételek adták, 

18 százalékot tett ki a telekértékesítés bevétele, az egyéb árbevételek aránya továbbra is kismértékű, 3 százalék volt.

Az egyéb működési bevételek 2024 első fél évében 83 millió forintot tettek ki a bázisidőszaki 159 millió forinthoz képest. A tárgyidőszaki egyéb működési bevételeket növelte a Marischka Kft. megvásárlásához kapcsolódóan elszámolt 71 millió forint (a korábbi tulajdonos által teljesített pótbefizetés számviteli elszámolása) egyéb bevétel, míg a bázisidőszaki magasabb bevételek között a legjelentősebb tétel egy 140 millió forint összegű kötbér volt, de itt került elszámolásra a 7,4 millió forint ingatlanfelértékelési eredmény is. Ezen az eredménysoron kerülnek elszámolásra a késedelmi kamatok és kártérítések is, melyekből mindkét időszakban származott bevétel.

A SZIT törvény előírásai alapján 

a BIF csak a SZIE státusz megszerzéséig (2017. október 20.) volt köteles társasági adót fizetni. A SZIT ugyanakkor köteles a társasági adóalapját megállapítani, de az így kapott adóalap után társaságiadó-fizetési kötelezettség csak bizonyos esetekben terheli, például kapcsolt felektől származó bevételarányos adóalap után. Ennek alapján a BIF mintegy 30,2 millió forint tárgyévi tényleges adóráfordításából mintegy 8,2 millió forint volt a számított csoportszintű társasági adó, közel 17,1 millió forintot tett ki a csoportszintű innovációs járulék összege, valamint a Harsánylejtő Kft.-ben keletkezett egy mintegy 4,9 millió forint összegű iparűzésiadó-fizetési kötelezettség.

A befektetési célú ingatlanok állománya az idei első fél évben mintegy 1,5 milliárd forintos növekedést mutatott a tavaly év végi állapothoz képest. A társaság nettó adósságállománya (a pénzügyi kötelezettségek pénzeszközökkel csökkentett értéke) kismértékben nőtt, mintegy 14,3 milliárd forintra emelkedett az első fél év végére a tavaly év végi 14 milliárd forinthoz képest. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.