BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol jelentős megállapodást kötött Azerbajdzsánban az ACG-mező gázkitermelésére

A Mol csoport azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött vegyesvállalati partnereivel.

A Mol csoport azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött vegyesvállalati partnereivel. A Socar és a BP – amely a projekt operátora – után a Mol csoport a harmadik legnagyobb tulajdonos az óriási azerbajdzsáni Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) mezőben, ahol a kőolajtermelő rétegek alatt és felett gázrétegeket azonosítottak - közölte a magyr olajcég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MP20070109_7540
Fotó: Máté Péter

A kereskedelmi megállapodások kiegészítik az ACG termelésmegosztásra vonatkozó már meglévő szerződését (PSA), lehetővé téve a partnereknek az ACG-mező gázkészleteinek feltárását, felmérését, fejlesztését és kitermelését. Az ACG-ben lévő gázkészletek jelentősnek mutatkoznak, mennyiségük elérheti az akár 4 ezermilliárd köblábat (kb. 112 milliárd köbméter). 

Az első termelő kút fúrása már elkezdődött a West Chirag platformon, az gáztermelés megkezdése pedig 2025-re várható. A kút szerepe fontos, mivel a kitermelés révén lehetővé teszi a gázkészletek felmérését, ami segítséget nyújt a jövőbeni fejlesztési tervekhez.

Az ünnepélyes aláírásra Bakuban került sor az 1994-ben aláírt ACG megállapodás (ACG PSA) 30. évfordulóján. Emellett Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója és Rovshan Najaf, a Socar elnöke szándéknyilatkozatot írt alá Bakuban, amelynek célja további, szénhidrogén-kutatásra vonatkozó együttműködési lehetőségek feltárása a Shamakhi-Gobustan régióban. A megállapodás értelmében a Mol csoport szándékát fejezte ki, hogy tapasztalatai, technikai és kereskedelmi ismeretei, valamint anyagi forrásai révén hozzájárul Azerbajdzsán szénhidrogén-kitermelésének további fejlesztéséhez. 

A mai nap fontos mérföldkő a Mol csoport számára: az olajmezők többéves fejlesztése és kitermelése után kiterjesztjük tevékenységünket Azerbajdzsánban a földgázkészletek kitermelésére, ami a Socarral és a többi ACG-partnerrel való kiváló együttműködésnek köszönhető 

– mondta a közlemény szeirnt Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy az ACG a Mol koronaékszere, hiszen innen érkezik nemzetközi szénhidrogén-termelésük legnagyobb része. A Mol csoport részvétele a projektben egyben a két ország közötti gazdasági kapcsolatok zászlóshajója is, emellett az ACG kulcsszerepet játszik Közép-Európa energiaellátás-biztonságában. A mező kitermelése rugalmasságot biztosít a kőolajbeszerzés terén a finomítóink számára Szlovákiában és Horvátországban, így a partnerség az egész régió számára előnyös - mutatott rá Hernádi Zsolt.

Mindezek fényében nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Socarral, nagyra becsült partnerünkkel, egy szándéknyilatkozatot is aláírhatok, amely világosan jelzi, hogy az együttműködésünk előtt nagy jövő áll. A folyamatban lévő offshore ACG-kitermelés mellett bizakodom további kutatási sikerekben Azerbajdzsánban, ezúttal a szárazföldön is. Nyitottak vagyunk a közös lehetőségek még további


 

kiaknázására 

– tette hozzá. 

A Mol csoport 9,57 százalékos részesedése az ACG-ben és 8,9 százalékos részesedése a Baku–Tbiliszi–Ceyhan vezetékben változatlan marad. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.