BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gáz

Európa túléli a telet - ezt árazza a gázpiac

Valószínűleg nem ismétlődik meg az energiaválság. A földgázárak harmadik hete csökkennek, mivel az uniós tagállamok tavasz óta a tárolóik feltöltésére fókuszáltak, ennek köszönhetően pedig garantált a stabil ellátás a téli hónapokban.

Az európai földgázárak már harmadik hete csökkennek, mivel a kereskedők körében egyre nő a bizalom, hogy a kontinens elegendő tartalékokkal rendelkezik a téli kereslet kielégítéséhez.

gáz
Az ukrán tranzitmegállapodás véget ér, de Európa így sem marad földgáz nélkül / Fotó: AFP

Bár a 2022-es energiaválság óta az ukrajnai háború nem ért véget – sőt, további konfliktusok miatt tovább nőttek a nemzetközi feszültségek –, és az ellátási láncok továbbra is törékenyek, az Európai Unió tagállamai sikeresen felkészültek a télre, csurig töltve a készleteiket, amelyek elengedhetetlenek lesznek a hideg elleni védekezésben.

A holland TTF határidős jegyzések pénteken váratlanul 3,46 százalékkal 34,23 euróra emelkedtek megawattóránként 10 órakor Amszterdamban. 

A pénteki minimális emelkedés ellenére azonban a földgázárak heti szinten továbbra is 4 százalékos csökkenést mutatnak, jelezve, hogy a piac is bízik az európai tárolókban.

Az árfolyamot az is kordában tartotta, hogy a Bloomberg értesülései szerint Kijev tárgyalásokat folytat az azeri gáz Európába történő szállításáról, kikerülve a hamarosan lejáró, Moszkvával kötött tranzitmegállapodás következményeit.

Sok uniós tagállam, köztük Magyarország, eddig Ukrajnán keresztül kapta az orosz gázt, s bár a tranzitmegállapodás jelenlegi formájában való megszűnése hosszú távon jelentős kimaradásokat vezethet, a régió készletei tele vannak, az alternatív beszerzési útvonalakról pedig futólépésben folynak a tárgylások.

Európa kemény versenyben áll Ázsiával a cseppfolyósított földgázszállítmányokért, ám a kontinens takarékossági és klímavédelmi intézkedései megtették hatásukat: az EU-nak idén télen már csak a globális rugalmas LNG-ellátás 54 százalékát kell magához vonzania, szemben a tavalyi 56 százalékkal.

Egy rendkívül hideg tél esetén Északnyugat-Európa készletei valószínűleg teljesen ki fognak merülni, ám a blokkon belüli energiamegosztás segítségével senki sem fog fűtés nélkül maradni 

– állította Lujia Cao, a Bloomberg elemzője egy jelentésében.

Átlagos hőmérséklet mellett Európa a tél végén még mindig 40 százalékkal telített tárolókkal fog rendelkezni, ami az ötéves átlag felett van.

Lassan túlcsordulnak a hazai gáztárolók

A Magyar Földgáztároló Zrt. a névleges mennyiségnél az idén is kicsit több gázt spájzolhat be. A gáztárolók gázára nemcsak a hazai, hanem részben a szerbiai lakosság téli ellátása miatt van szükség, de az export- és a tranzitigények is úgy elégíthetők ki megnyugtatóan, ha közben kellő nagyságú hazai célú készleten ülünk.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.