BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Good-bye, érintőképernyő: visszatérnek a gombok és a kapcsolók

Bealkonyul az érintőképernyőknek. Újra megjelennek a gombok és kapcsolók a gépjárművekben és a konyhákban.

Két évtizedet töltöttek el a járműgyártók és az elektronikai cégek azzal, hogy minden funkciót az érintőképernyőkre zsúfoljanak. Most meglepő módon újra visszatérnek a nyomógombok és kapcsolók.

New,York,,Ny,,Usa,-,July,9,,2022:,Apple,Logo
Még az IPhone-ba is visszacsempésztek egy gombot / Fotó: Shutterstock

A Kia, a BMW és Volkswagen új modelljeiben újra megjelentek a nyomógombok és a kapcsolók, sőt, még az érintőképernyők úttörőjének számító Apple is belecsempészett az iPhone 16-ba egy akciógombot.

Honnan indult a gombok reneszánsza?

A mérnökök és ipari tervezők a felhasználói panaszokra és a biztonsági problémákra reagálnak. Az a cél, hogy a kütyüket könnyebbé, szórakoztatóbbá és bizonyos esetekben biztonságosabbá tegyék. Például fontos szempont, hogy az autóvezetők anélkül adhassanak utasítást az elektronikának, hogy levennék a szemüket az útról. 

Egy gomb vagy kapcsoló kezeléséhez elegendő a tapintás.

Az érintőképernyők alkonyát a tömeges elterjedésük idézte elő. Hiába praktikusabb és sokoldalúbb egy iPhone képernyője egy BlackBerry qwerty billentyűzeténél. Amint tömeges lett az érintőképernyők használata, az egyre olcsóbb modellek egyre silányabbak lettek. Ráadásul az olcsó érintőképernyő ott is megjelent, ahol semmi keresnivalója sem lenne.

Most, hogy az érintőképernyő a legolcsóbb megoldás, még az elektromos kályhákban és a sütőkben is alkalmazzák, ahol semmi keresnivalójuk

– mondja Sam Calisch, a Copper vezérigazgatója. A cég indukciós termékcsaládokat gyárt a főzéshez. Calisch azt hozta fel példának, hogy az érintésalapú vezérléssel ellátott indukciós főzőlapok működésképtelenné válnak, amikor egy edény felforrósodik. 

Elvonják a figyelmet a tapizós vezérlők

Amint az érintőképernyők széles körben elterjedtek, kiderült, hogy

az érintésalapú felületek valójában látásalapúak, 

vagyis a használatuk során minden alkalommal rá kell pillantani a felületre.  

Az érintőképernyős menük annyira elterelik a vezetők figyelmét, hogy az egyik európai gépjármű-biztonsági testület kijelentette:

a járműveknek fizikai kapcsolókkal és gombokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy megkapják a legmagasabb biztonsági besorolást.

A járművezetők kritikáira reagálva a Volkswagen ígéretet tett, hogy visszaállítja bizonyos gyakran használt funkciók, például a klímaberendezés fizikai vezérlését. A BMW Mini újabb elektromos járművei fizikai vezérléssel vannak ellátva, hogy a járművezetőknek soha ne kelljen levenniük a szemüket az útról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.