BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélütés előtt az USA külkereskedelme: sztrájkra készülnek a keleti kikötők

Már kedden leállhatnak a keleti parti kikötők. Egy sztrájk hetente 4,5-7,5 milliárd dollárba kerülne az Egyesült Államok gazdaságának. 

Amerikai kormányzati tisztviselők kétségbeesetten próbálnak közvetíteni a dokkmunkások és a munkaadók között, hogy elkerüljék a keleti part és a Mexikói-öböl kikötőinek leállását. 45 ezer munkavállalónak jár le hétfőn a szerződése, s a konténeres kereskedelem 60 százaléka a keleti parti és az öbölmenti kikötőkön keresztül zajlik.  

A crane begins clean-up at the collapsed Francis Scott Key Bridge after it was struck by the container ship Dali, in Baltimore, Maryland, on March 29, 2024. Cranes began arriving March 28 at the scene of the catastrophic bridge collapse over Baltimore harbor, as authorities shifted to a clean-up phase of the recovery and warned of extensive work before the major US port can reopen. Four men, all Latin American immigrants, are believed to have been killed when the Singapore-flagged container ship lost power and careened into a bridge support column. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Hónapokig szünetelt a forgalom Baltimore-ban a híd összeomlása miatt / Fotó: AFP

Megállapodás hiányában kedden a teljes konténerforgalmat és autószállítást leállítják. Kivételt képez az energiaellátás, az ömlesztett rakományok, így például a települési hulladék és a közúti só, továbbá a katonai szállítmányok. 

A zsákutcából való kilábalás érdekében

 a Biden-adminisztráció pénteken a Fehér Házba hívta

 a munkáltatói csoport tisztviselőit,  s felvették a kapcsolatot a szakszervezettel. 

Ez lenne az első komolyabb működési zavar az Egyesült Államok tengeri kikötőiben a 2014–2015-ös kilenc hónapos szrtájk óta.

Joe Biden elnök szakszervezetpárti, s adminisztrációja azt állította, hogy nem fog beleavatkozni, nem lesz sztrájktörés, ha a kikötőket bezárják. 

A szövetségi beavatkozásra irányuló gazdasági nyomás várhatóan akkor fog növekedni, ha a fontos kikötők néhány napnál hosszabb ideig megbénulnak. Az Oxford Economics becslése szerint egy sztrájk hetente 4,5-7,5 milliárd dollárba kerülne az Egyesült Államok gazdaságának. 
A leállásra készülve a keleti kikötők hétfőn, meghosszabított munkaidővel üzemelnek.
 

A szállítási költségek, beleértve a fuvarozási, raktározási és raktározási díjakat, várhatóan emelkedni fognak az alternatív útvonalak és kikötői szolgáltatások iránti megnövekedett kereslet miatt

 - közölte a hamburgi székhelyű  Hapag-Lloyd fuvarozó a sztrájkról.
Ezzel szemben a Wells Fargo közgazdászai úgy vélik: a hiányról és a jelentős fennakadásokról szóló világvége-jelentések túlértékelik a potenciális hatásokat. Szerintük a vállalkozások átvészelik ezt a vihart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.