BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Raiffeisen: blokkolta az orosz bíróság a leánybank eladását

Újabb fordulatot vett az Oroszországban még jelen lévő, legnagyobb nyugati bank csavaros története. Miközben a nyugati hatóságok és az EKB egyre hangosabban követelik, hogy az osztrák Raiffeisen építse le oroszországi tevékenységét, Moszkva minden eszközzel maradásra bírná.

A moszkvai bíróság ideiglenes intézkedéssel azonnali hatállyal blokkolta a Raiffeisen Bank International (RBI) helyi leánybankjának értékesítését, az osztrákok fellebbeznek a döntés ellen – közölte csütörtökön az Oroszországban működő legnagyobb nyugati bank.

Raiffeisen
Az oroszok ragaszkodnak a Raiffeisen maradásához / Fotó: AFP

A Raiffeisen továbbra is működtetheti orosz leányát

A bíróság abban a perben hozta meg a végzést, amelyet az orosz Rasperia Trading indított nemrégiben a bécsi Strabag építőipari vállalat – az RBI kivételével – annak osztrák fő részvényesei és a Raiffeisen orosz leányvállalata ellen. Az orosz Raiffeisent csak a többi vádlottal fennálló kapcsolatai miatt vonták perbe, semmiféle visszaéléssel nem vádolják – közölte az RBI a német Handelsblatt üzleti portállal.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy az Oleg Gyeripaszka orosz oligarchához köthető Rasperia szintén részesedéssel rendelkezik a Strabagban. A RBI és a Rasperia tavasszal még azt tervezte, hogy egy bonyolult manőversorozat révén az RBI a szankciók megsértése nélkül hozzájutna orosz leánybankja nyereségéhez, miközben Gyeripaszka részesedését is megszerezné a Strabagban.

Amerikai nyomásra azonban befagyasztották a Rasperia tulajdonában álló Strabag-részvényeket, a Rasperia még osztalékot sem kaphat, az ügylet kútba esett.

Az osztrák bank szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az orosz bírósági döntés nem gátolja a leányvállalat működtetését. Sőt, nincs hatása az orosz pénzintézet tevékenységének – az Európai Központi Bank követelésére – elhatározott leépítésével sem.

Továbbra is kinevezhetünk igazgatósági tagokat, és utasításokat adhatunk az oroszoknak, de a Raiffeisenbank Russia részvényeit nem ruházhatjuk át

– mondta.

Az oroszok ragaszkodnak az osztrák bankhoz

Bár az RBI az ukrajnai háború kitörése óta vizsgálja az Oroszországból való kivonulás lehetőségét, legutóbb például Johann Strobl, a bank vezérigazgatója a leánybank többségi részesedésének eladását helyezte kilátásba, ám az EKB nyomására ettől függetlenül gyorsítania kell az orosz bank tevékenységének elsorvasztását is.

Az orosz hatóságok ugyanakkor ragaszkodnak az országban 2600 vállalati ügyféllel, 4 millió helyi számlatulajdonossal és 10 ezer alkalmazottal rendelkező osztrák bank maradásához, mert – mint a legnagyobb még jelen lévő nyugati pénzintézet – lehetővé teszi a nemzetközi átutalások lebonyolítását – árulták el bennfentesek a Reutersnek. A nyugati hatóságok és az EKB persze éppen ezért követeli a kivonulást, illetve a bank tevékenységének minél erőteljesebb visszafogását.

Abban, hogy a Raiffeisen eddig megúszta a keményebb szankciókat, közrejátszhat a bank Ausztriában és a kelet-közép-európai régióban betöltött kulcsszerepe, hiszen több mint 18 millió ügyfelével és 44 ezer alkalmazottjával Ausztriában és a régiónkban megkerülhetetlen pénzügyi láncszemmé vált.

 

Ezzel párhuzamosan azonban a háború kezdete óta Oroszország a többi nyugati bank kivonulásával egyre nagyobb súlyra tett szert a bank működésében. A csoport nyereségének mintegy felét adta az idei év első három hónapjában, amiben persze a díjemeléseknek is részük volt.

Az RBI részvényárfolyama a hírre péntek délelőtt 7,5 százalékkal, 16,65 euróra zuhant.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.