BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Attendees try Ubisoft games at the Ubisoft Forward livestream event in Los Angeles, California, on June 12, 2023. The event features a look at upcoming Ubisoft games. (Photo by Robyn Beck / AFP)

Beszakadt az Ubisoft árfolyama, a befektetők és a játékosok is megunták a cég bénázását

Az Ubisoft idén sorra adta ki a csalódást keltő videójátékait, a részvényesek és a fogyasztók haragját kiváltva. A cég fő műve, az Assassin’s Creed Shadows új verziójának elcsúsztatása mellett döntött, mert egy újabb blamázst már nem engedhet meg magának.

Az Ubisoft árfolyama idén közel 58 százalékkal esett a párizsi tőzsdén, míg az elmúlt öt évben több mint 85 százalékos veszteséget szedett össze a videójáték-klasszikusokat fejlesztő vállalat árfolyama. A francia cég piaci értéke 1,23 milliárd euróra csökkent, ami 10 éves mélypontot jelent.

Attendees try Ubisoft games at the Ubisoft Forward livestream event in Los Angeles, California, on June 12, 2023. The event features a look at upcoming Ubisoft games. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Rosszul alakult az év az Ubisoftnak / Fotó: AFP

Az Ubisoft az elmúlt napokban azzal okozott kellemetlen meglepetést, hogy bejelentette: három hónappal, februárra halasztja az Assassin’s Creed Shadows megjelenését, miután az új Star Wars Outlaws játékának eladásai a vártnál gyengébben alakultak. 

A cég azt is közölte, hogy csökkenti a pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, kevesebb bevétellel és profittal számol. Az igazgatótanács egyben jelezte: vizsgálat indul a vállalatnál, hogy feltárják a sorozatos kudarcok okait. Források szerint erre a részvényesek nyomása miatt kerül sor.

Kudarcok sora

Az Ubisoftnak az idei év valóban nem sok sikert hozott: még februárban  dobták piacra a nyolc évig fejlesztett kalózos akció-kalandjátékukat, a Skull and Bonest, amelynek elkészítése 200 millió dollárt (71,2 milliárd forint) emésztett fel. Sajtóhírek szerint azonban ebből csupán egymillió példányt adtak el, vagyis a játék masszív veszteséget hozott a cégnek.

A játékosok és a kritikusok szerint unalmas, idejétmúlt cím lényegében megbukott, a Steamen pár százan  játszanak csak vele. Az ingyenes XDefiant kezdetben milliós tábort ért, de augusztusra a felhasználók száma 20 ezer alá csökkent. A cég azt tervezte, hogy játékon belüli mikrotranzakciókból szerez bevételt, azonban fogyasztók nélkül aligha tud majd profitot generálni.

A vállalat hírnevét tovább erodálta, hogy tavasszal leállította The Crew című autóversenyzős játék szervereit. Ennek eredményeképpen azok, akik korában megvették a címet, nem tudják elindítani a programot. Ez akkora felháborodást keltett, hogy Stop Killing Games néven petíció indult, aminek célja elérni, hogy a videójátékgyártók 

ne tehessék elérhetetlenné önkényesen a felhasználók által korábban már megvásárolt játékokat.

Ilyen előzmények után jelent meg augusztusban a Star Wars Outlaws, ami megint csalódást keltett, a játékosok szerint ugyanis unalmas, középszerű és semmi újdonságot nem tartalmaz. Az Ubisoft a héten elismerte a hibákat és ígéretet tett arra, hogy a következő hónapokban frissítések sorával igyekszik felturbózni a játékot és orvosolni a felmerült a problémákat.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy ez hónapokkal később érdekelni fog bárkit. Így aztán érthető, hogy a cég az Assassin’s Creed Shadows csúsztatása mellett döntött, ugyanis egy újabb blamázst nem engedhet meg magának a vállalat, miután a játékosok és a befektetők is megunták a bénázást.

Készülnek az Alan Wake- és a Control-sorozatok, jobb kezekben nem is lehetnének

A játékadaptációk sokáig elátkozottnak tűntek, az elmúlt évtizedben viszont az Uncharted, az új Tomb Raider, a Sonic-filmek vagy az idén debütált Fallout bebizonyították, hogy igenis fel lehet dolgozni sikeresen egy játékot. A sort most a méltán népszerű Alan Wake- és Control-játékok folytatják, melyek feldolgozása a lehető legjobb kezekben van, és ezzel egy teljesen új korszak kezdődhet a játékadaptációk világában.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.