BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapírok: hihetetlen fordulatot hozott az október a magyar kötvénypiacon

Október elején az előző negyedév kezdetén is lezajló korrekció, a közel-keleti bizonytalanság, valamint a vártnál jóval kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adatok láttán emelkedő nemzetközi hozamkörnyezet áthangolta a befektetőket. Masszív eladói hangulat érte el a magyar kötvénypiacot is.

A harmadik negyedévben, leginkább a hazai, illetve a nemzetközi kamatkörnyezet változásának hatására a magyar kötvénypiaci hozamgörbe lejjebb tolódott, csaknem minden futamidő esetében hasonló mértékben. Szeptember végére a három-, öt-, illetve tízéves államkötvények hozama 5,61, 5,66, illetve 6,13 százalékos szintre csökkent.

kötvénypiaci
Az amerikai elnökválasztás is óvatosságra bírta a kötvénypiaci befektetőket / Fotó: AFP

Visszarántották a gyeplőt a hazai kötvénypiacon is 

Október elején az előző negyedév kezdetén is lezajló korrekció, a közel-keleti bizonytalanság, valamint a vártnál jóval kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adatok láttán emelkedő nemzetközi hozamkörnyezet egy masszív eladói hangulatot teremtett a magyar államkötvények piacán is. 

A tízéves referenciahozam mintegy 40 bázispontot emelkedve, október 7-én már 6,54 százaléknál is járt.

Múlt hét csütörtökön újabb, körülbelül 10 bázispontos napi hozamemelkedést tapasztalhattunk a hozamgörbe hosszú oldalán, leginkább Virág Barnabás hosszú hozamokat érintő kijelentése miatt. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint azokat csak abban az esetben tudják alacsony szinten tartani, ha az inflációt is kordában tartja a költségvetési politika, illetve a jegybank. 

Ezzel együtt október eleje óta már mintegy 30-40 bázispontot emelkedett a 10 évnél hosszabb lejáratú magyar államkötvények hozama, a magyar–német 10 éves hozamspread pedig 4 hónapos csúcsot ért el október 18-án. 

Az alelnök hangsúlyozta, a jegybank kész egy tartósabb szünetet is tartani a kamatcsökkentésekben, ha ezt a súlyosbodó geopolitikai kilátások, valamint az amerikai kamatpálya emelkedése úgy kívánja. Virág Barnabás kijelentése után szinte teljesen beárazódott a gyenge forintárfolyam miatt eddig is sejthető októberi magyar alapkamat-csökkentés elmaradása. 

Merre tovább, hosszú hozamok?

A harmadik negyedév végéig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai alapján a finanszírozási tervben előirányzott forrásbevonás 77 százaléka megvalósult, így az adósságkezelő időarányosan kedvező helyzetben van a kibocsátások tekintetében. 

Fontos kiemelni, hogy az ÁKK szeptember végéig a forintos állampapír-kibocsátási éves tervének már 96 százalékát is elérte, így ebben a helyzetben az állam nem kényszerül arra, hogy gyors ütemben emelje az állampapírok kibocsátását. Ez alapján hozamcsökkenést kéne várnunk az év hátralevő részére.

 

 

Az amerikai elnökválasztás, valamint a geopolitikai feszültségek miatti gyenge kockázatvállalási hajlandóság következményeként viszont év végéig nehezen képzelhető el, hogy nagyon erős kereslet legyen a feltörekvő piaci kötvények, így a magyar állampapírok piacán, és 6 százalék közelébe ereszkedjenek a hosszú hozamok.

Jövőre viszont a core kötvényhozamok csökkenésével, a várható stabil banki kereslet, valamint az MNB fokozatos kamatcsökkentéseivel párhuzamban már valószínűbb a hosszú hozamok mértékadó csökkenése. 

Persze a fiskális bizonytalanságok továbbra is felfelé mutató kockázatokat jelentenek majd. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.