BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzők rémálmait is alulmúlta a Mercedes-Benz

Kiábrándító számokat közölt a német prémiumautó-gyártó péntek reggel. A Mercedes-Benz személygépkocsi-üzletágának üzemi eredménye majdnem harmadára zsugorodott, ám éves előrejelzését megerősítette a cég.

A Mercedes-Benz bevételei a harmadik negyedévben 6,7 százalékkal, 34,5 milliárd euróra, üzemi eredménye pedig 48 százalékkal, 2,5 milliárd euróra esett vissza – derül ki a német prémiumautó-gyártó péntek reggel publikált gyorsjelentéséből.

Car Logos In Krakow
The Mercedes-Benz logo is seen during the Tuning Show Expo in Krakow, Poland, on September 8, 2024. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Mercedes-Benz legendás logója / Fotó:  AFP

Nagyot zakózott Kínában a Mercedes-Benz

A személygépkocsi-üzletágban a július és szeptember közötti három hónapban a korrigált üzemieredmény-ráta mindössze 4,7 százalékot ért el, szemben a tavalyi év azonos időszakának 12,4 százalékával, maga az üzemi eredmény 64 százalékkal, 1,2 milliárd euróra csökkent, miközben az LSEG elemzői konszenzusa csupán 3,6 százalékos csökkenéssel, azaz 3,19 milliárd euróval számolt ezen a soron.

A negyedévben a csoport teljes profitja 54 százalékkal, 1,7 milliárd euróra, részvényenként 3,44 euróról 1,81 euróra csökkent.

A menedzsment a visszaesést a gyenge kínai piaccal magyarázta, a világ legnagyobb autópiacán a fogyasztók erőteljesen visszafogják a luxuscikkek vásárlását. Az év első kilenc hónapjában a kínai autóeladások 10 százalékkal, 512 ezer darabra zsugorodtak.

A harmadik negyedéves eredményeink jelentősen elmaradnak az ambícióinktól

– kommentálta a számokat Harald Wilhelm, a konszern pénzügyi igazgatója, hozzátéve, hogy fokozni fogják a költségcsökkentést.

A július–szeptemberi eredményt a nehéz kínai piaci körülmények mellett a modellfelújítási költségek is sújtották, különösen a G-osztályú SUV-k új változatai esetében, amelyek a következő negyedévben kerülnek piacra – közölte a Mercedes.

Az előrejelzést megerősítették

A gyorsjelentés üde foltja volt az ipari üzletág cash flow termelése, amely a negyedévben az előző év azonos időszakához mérten 2 százalékkal, 2,39 milliárd euróra nőtt.

A cég előrejelzése szerint idei autóértékesítései kissé elmaradnak a tavalyitól, a negyedik negyedéves volumen pedig nagyjából a harmadik negyedévivel lehet egyező.

Ola Kaellenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a kínai fogyasztók rendkívül óvatossá váltak pénzügyekben, mivel a gyenge konjunktúra és az ingatlanválság elbizonytalanította őket.

A luxusautó-gyártó a harmadik negyedév során kétszer is csökkentette az egész évre vonatkozó üzemieredmény-rátáját, akárcsak a kínai autópiacon szintén botladozó riválisai.

Most pénteken azonban a Mercedes megerősítette utoljára szeptemberben mérsékelt prognózisát. Eszerint a bevétel enyhén, míg az üzemi eredmény és a szabadkészpénz-termelés jelentős elmarad a tavalyitól. Kis mértékben marad el a 2023-astól a személygépkocsik értékesítése, míg azon belül az e-autók aránya 1 százalékponttal 18-19 százalékra mérséklődik.

A Mercedes-Benz részvényárfolyama péntek reggel közel 3 százalékkal, 57 euró alá esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.